Schippers belooft huisartsen verbetering

  • Doortje Briedé

    Sluit 300 beschaafde maar toch wat bozige huisartsen, beleidsmakers, de top van de 4 grote zorgverzekeraars en 1 kleine, toezichthouders zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM), 1 minister en 1 namaakdominee op in een voormalige schuilkerk en kijk wat er gebeurt. ‘Het roer moet om’ organiseerde op 10 juni 2015 een debat over de toekomst van de huisartsenzorg in de Rode Hoed.

    VWS-minister Edith Schippers demonteerde de bezwaren van huisartsen tegen de Mededingingswet vakkundig. Huisartsen willen samenwerken en kunnen onderhandelen met verzekeraars. ‘Het was niet de bedoeling van de stelselwijziging om het gesprek tussen huisarts en verzekeraar onmogelijk te maken’, vertelt Schippers. Vóór 1 oktober 2015 moet in overleg tussen verzekeraars, huisartsen en VWS duidelijk worden wat de knelpunten zijn, of die binnen de Mededingingswet kunnen worden opgelost, of dat die wet gerepareerd moet worden. ‘Als er regio’s zijn met maar 1 GGZ-instelling en enkele zorgverzekeraars, dan snap ik niet dat huisartsen maar met zijn drieën mogen onderhandelen’, aldus Schippers.

    Lees verder op ntvg.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Huisarts krijgt meer tijd voor patiënt

    Huisartsen krijgen een meer gelijkwaardige onderhandelingspositie tegenover de zorgverzekeraars. Overbodige bureaucratische procedures worden afgeschaft. En er komt een andere, minder belastende en tijdrovende manier om de kwaliteit van de huisartsenzorg te meten. 

    Met deze drie grote veranderingen krijgen de huisartsen van de actiegroep Het Roer Moet Om grotendeels hun zin. 

    Het belang van het akkoord is dat de patiënt weer centraal komt te staan, zegt huisarts en woordvoerder Peter de Groof van Het Roer Moet Om. “De geest van dit akkoord is dat we terug gaan van het dictaat van het geld naar het primaat van de patiënt. Van de papieren werkelijkheid naar meer tijd voor patiënten en van krampachtige controle naar kwaliteitsverbetering vanuit vertrouwen.”

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Zorgverzekeraars: huisartsenakkoord moet voorbeeld zijn

    Zorgverzekeraars Nederland noemt het akkoord dat huisartsen, patiënten en het ministerie van VWS met elkaar hebben gesloten een goed voorbeeld voor andere sectoren in de zorg. 

    Het akkoord dat vandaag werd gepresenteerd kwam er na na de campagne van de actiegroep van huisartsen Het Roer moet Om. 

    Huisartsen krijgen meer ruimte om samen te werken en een meer gelijkwaardige onderhandelingspositie tegenover de zorgverzekeraars. Allerlei overbodig papierwerk wordt afgeschaft. En er komt een eenvoudiger, minder tijdrovend systeem om de kwaliteit van de huisartsenzorg te meten.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman