Single vrouw kan niet overal terecht voor ivf

  • Doortje Briedé

    Alleenstaande vrouwen met een kinderwens kunnen niet bij elke fertiliteitsafdeling in Nederland terecht. Maandblad Opzij meldt dat deze groep terecht kan bij 20 van de 53 ziekenhuizen die vruchtbaarheidsbehandelingen aanbieden. Negentien ziekenhuizen doen dat niet, nog eens 14 ziekenhuizen hebben de vragenlijsten van Opzij niet ingevuld.

    Er zijn ziekenhuizen die alleenstaanden onderzoeken, maar niet behandelen, of waar geen eiceldonatie plaatsvindt. Er zijn ook centra waar single vrouwen volgens Opzij helemaal niet voor behandeling in aanmerking komen. De redenen die centra daarvoor aangeven lopen uiteen: geen spermabank, een ziekenhuis in de buurt dat meer gespecialiseerd is, niet kunnen controleren of de donor die een vrouw heeft gevonden aan de eisen voldoet. In Opzij wordt het VUmc bijvoorbeeld genoemd als centrum dat alleenstaanden niet behandelt. Op de site van het VUmc staat echter dat de gynaecologen in principe meewerken aan de behandeling van alleenstaande vrouwen, maar dat ze deze naar het AMC doorverwijzen ‘in verband met afspraken die gemaakt zijn rondom de taakverdeling van specifieke zorg.’

    Lees verder op artsennet.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Helft ziekenhuizen weigert single vrouwen ivf

    Alleenstaande vrouwen kunnen in de helft van de ziekenhuizen niet terecht voor een vruchtbaarheidsbehandeling, blijkt uit een inventarisatie van maandblad Opzij. Hoewel singles volgens de richtlijn van gynaecologen niet bij voorbaat mogen worden uitgesloten van kunstmatige inseminatie en ivf-behandelingen, gebeurt dat bij sommige instellingen wel.

    Al in 2010 liet toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink klinieken weten dat zij alleenstaande vrouwen en lesbische koppels niet categorisch een vruchtbaarheidsbehandeling mogen weigeren. Op dat moment wees bijvoorbeeld het VUmc in Amsterdam alleenstaande vrouwen de deur, omdat het vanuit zijn protestants-christelijke achtergrond meende dat een kind moet opgroeien bij ouders met een stabiele relatie.

    Inmiddels is die visie volgens een woordvoerder achterhaald, maar verwijst het VUmc alleenstaande wensmoeders uit praktische overwegingen door naar het AMC in Amsterdam. ‘Dat heeft een spermabank en de nodige psychologische counselling.’

    Uit de inventarisatie die Opzij morgen publiceert, blijkt dat alleenstaande vrouwen in 19 van de 39 onderzochte ziekenhuizen niet welkom zijn voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Ziekenhuizen voeren daarvoor vaak praktische redenen aan: zij beschikken niet over een spermabank of een ander ziekenhuis in de buurt heeft betere faciliteiten.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Opzij presenteert Top-25 Fertiliteitsklinieken

    Bij welke ziekenhuizen moet je zijn als vanzelf zwanger worden niet lukt? Opzij ging op onderzoek uit, stelde de Top-25 samen en haalde unieke data over behandelingen en zwangerschapspercentages boven water. Ook blijken ziekenhuizen onderling in aanpak nogal te verschillen. En single vrouwen met een kinderwens kunnen bij veel ziekenhuizen niet terecht. 

    We vroegen van de 53 ziekenhuizen met een uitgebreider behandelaanbod de meest recente gegevens op over hoe vaak vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd en hoe hoog het percentage doorgaande zwangerschappen is. Opzij heeft nu de meest recente beschikbare gegevens én maakt data openbaar die nergens anders in te zien zijn.

     

    Het onderzoek leidt tot een Top-25. De top-3 bestaat uit het UMC Utrecht, MC Kinderwens en AMC Amsterdam. Deze klinieken hebben niet alleen mooie behandelresultaten; het UMC Utrecht biedt ook veel extra behandelingen aan met een eicelbank en gaat de ‘moeilijke’ patiënt niet uit de weg. MC Kinderwens heeft veel mogelijkheden op het gebied van spermadonoren en is puur gericht op vrouwen met een kinderwens. Het AMC Amsterdam heeft veel behandelmogelijkheden en extra faciliteiten zoals begeleiding bij het thuis zwanger proberen te worden.

    Lees verder op opzij.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Alleenstaande vrouwen weer welkom voor ivf bij Radboudumc

    Alleenstaande vrouwen mogen zich weer bij het Radboudumc in Nijmegen melden voor een ivf-behandeling. Het ziekenhuis komt met deze beslissing terug op zijn standpunt dat alleenstaanden geen vruchtbaarheidsbehandeling kunnen krijgen.

    Het ziekenhuis ziet het weigeren van singles als ‘niet meer van deze tijd’. Mochten zich singles melden voor een ivf-behandeling, dan gaat het ziekenhuis ‘met hen in gesprek’.

    De beleidswijziging zou niets te maken hebben met een publicatie in de Opzij van deze week. Het maandblad heeft 53 ziekenhuizen die ivf aanbieden gevraagd of ook singles bij hen terechtkunnen. Singles mogen wettelijk niet ‘op voorhand’ worden uitgesloten van kunstmatige inseminatie of ivf. Maar bij de helft van de 39 ziekenhuizen die op de vragenlijst reageerden, kunnen ze niet terecht.

    Lees verder op gelderlander.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    OPZIJ onderzoek IVF doet stof opwaaien

    Maar liefst twee Kamerleden vroegen de Kamer om opheldering naar aanleiding van het onderzoek van OPZIJ over IVF. En één ziekenhuis reageert meteen met maatregelen.

    Veel media-aandacht genereerde het onderzoek dat Opzij afgelopen week publiceerde. Vooral het feit dat de helft van de singles geweigerd wordt bij een IVF aanvraag deed stof opwaaien. En niet alleen in de media. Maar liefst twee Tweede Kamerleden dienden schriftelijke Kamervragen in: Khadija Arib van de PvdA en Linda Voortman (GroenLinks). Voortman vraagt de Kamer onder andere of het verschil maken tussen koppels en alleenstaanden niet in strijd is met de wetgeving tegen discriminatie. Arib wijst de Kamer met haar vragen ook op eerdere Kamervragen, uit 2010, van toenmalige minister van Volksgezondheid Ab Klink, over hetzelfde onderwerp. Ook verstuurde Klink in die tijd een brief naar alle fertiliteitsziekenhuizen waarin hij hen op het hart drukt dat vrouwen niet om hun single-zijn geweigerd mogen worden. Dat dat desondanks, vijf jaar later, nog steeds gebeurt noemt Arib onacceptabel. ‘Kinderen kunnen ook gezond en gelukkig opgroeien als zij niet in een ‘traditioneel gezin’ opgroeien. Geen onderzoek dat het tegendeel bewijst.’ Vertelt het Tweede Kamerlid aan de Volkskrant.

    Lees verder op opzij.nl

    Doortje Briedé-Bultman