Schippers neemt stap naar volledige risicodragendheid van zorgverzekeraars

  • Doortje Briedé

    Vanaf 1 januari 2016 wordt de risicodragendheid van zorgverzekeraars in de Zorgverzekeringswet (Zvw) vergroot, dat schrijft minister Edith Schippers vandaag aan de Tweede Kamer.

    Per 2017 moeten zorgverzekeraars, zoals afgesproken in het regeerakkoord, volledig risicodragend werken. Dat betekent dat de zorgverzekeraars niet langer achteraf geld herverdelen als zij meer of minder hebben moeten uitgeven aan bepaalde groepen verzekerden. Dat zorgverzekeraars individueel dit risico gaan dragen maakt dat zij zich extra inspannen om de zorgkosten te beheersen. De risicodragendheid van verzekeraars is daarmee een onmisbaar onderdeel van de Zvw.

    Lees verder op rijksoverheid.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Zorgverzekeraars hebben steeds meer geld in kas

    De financiële buffers van de zorgverzekeraars zijn tussen 2011 en 2014 met 6 miljard euro gestegen. Dat blijkt uit een analyse door Zorgkiezer.nl van cijfers van De Nederlandsche Bank en jaarverslagen van de zorgverzekeraars. In 2014 werden de buffers 1,8 miljard euro groter.

    Daardoor hebben de zorgverzekeraars 8,48 miljard euro meer in kas dan zij onder de huidige regels als reserves moeten aanhouden. Dat is net geen verdubbeling ten opzichte van 2011. Vanaf 2016 gelden strengere regels en moeten de zorgverzekeraars hogere buffers aanleggen.

    De stijging komt boven op de winsten die het afgelopen jaar al zijn ingezet om de zorgpremies minder hard te laten stijgen. Vorig jaar werd daar bijvoorbeeld 1,4 miljard voor gebruikt.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman