Oktober - Borstkankermaand

  • Doortje Briedé

    Borst Vooruit: moedige verhalen over borstkanker

    Vierenzestig ervaringen, verhalen en tips van vrouwen met borstkanker gebundeld tot een boek. Het boek Borst Vooruit vertelt het moedige verhaal van vrouwen die met borstkanker bij het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC-Havenziekenhuis onder behandeling zijn.

    „Er zijn al veel boeken waarin de deskundige informatie en tips geeft over borstkanker, maar nu laten we de patiënten zelf aan het woord”, vertelt Paola Veenstra, senior-oncologieverpleegkundige van het Erasmus MC Kanker Instituut.

    Veensta kwam met internist-oncoloog dr. Agnes Jager en Marijke Huysman, bij wie in 2012 borstkanker is gediagnostiseerd, op het idee om het boek te maken. Jager: „Door onze jarenlange ervaring konden we op veel vragen een antwoord geven, maar soms ook niet. We beseften dat alleen de échte ervaringsdeskundigen, die misschien wel op dat moment in dezelfde ruimte in een behandelstoel zaten, daar wél iets over konden zeggen.”

    Lees verder op metronieuws.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Marikenhuis Nijmegen schenkt extra aandacht aan borstkanker

    Het Marikenhuis in Nijmegen schenkt in de maand oktober extra aandacht aan borstkanker. In dit inloophuis voor mensen die geraakt zijn door kanker zijn er extra activiteiten die met dit thema te maken hebben.

    Zo is op zondag 11 oktober ervaringsdeskundige Monique Alofs aanwezig. Zij schreef het boek OntBOEZEMing over haar strijd met borstkanker.

    Lees verder op gelderlander.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Pink Ribbon lanceert nieuwe campagne rond borstkanker

    Pink Ribbon België heeft een nieuwe campagne gelanceerd om het taboe rond borstkanker te doorbreken en vrouwen en mannen te sensibiliseren om zich medisch te laten onderzoeken. Nieuw dit jaar is de verkoop van een Pink Ribbon-lintje dat ontworpen werd door Edouard Vermeulen, topcouturier van het modehuis Natan.

    Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in ons land: zo’n 100.000 vrouwen vechten vandaag tegen de ziekte. Dagelijks krijgen 29 vrouwen te horen dat ze aan borstkanker lijden en verliezen zes vrouwen de strijd.

    Het Pink Ribbon-lintje kost 3 euro en is te koop in 1.250 handelszaken van 12 verschillende distributeurs. De lintmeter, die Vermeulen in zijn ontwerp verwerkte, symboliseert dat men ‘maat’ moet houden, dagelijks 30 minuten moet bewegen en overgewicht moet vermijden. Het symboliseert ook het element ‘controle’ dat erop wijst dat tijdige opsporing levens redt. Wanneer men de ziekte vroegtijdig kan opsporen is er 99 procent kans op genezing en de impact van de behandeling minder ingrijpend.

    Lees verder op standaard.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Extra aandacht voor jonge vrouwen met borstkanker

    Borstkanker is in alle gevallen ingrijpend. Jonge vrouwen kampen vaak met een nóg grotere ziektelast en problemen rondom bijvoorbeeld vruchtbaarheid. Afwijkingen zijn moeilijker te vinden en jonge vrouwen krijgen vaker aanvullende behandelingen als chemo- en/of hormoontherapie. Ook is de kans op terugkeer bij jonge vrouwen groter en heeft het vaker overlijden tot gevolg.

    Daarom vragen we deze borstkankermaand extra aandacht en geld voor deze groep vrouwen.

    Lees verder en bekijk video op mail-studio.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Vrouwen kennen borstreconstructie beter dankzij Angelina Jolie

    De kennis over borstreconstructie na amputatie is fors toegenomen dankzij Angelina Jolie, blijkt uit een Oostenrijkse studie. De actrice vertelde openlijk in de media over haar preventieve borstoperatie.

    “Dit is het eerste rapport dat aantoont dat er een directe link bestaat tussen de grotere bewustwording van borstkanker en de media-aandacht voor dit medische thema”, zegt arts David Lumenta van de Medische Universiteit Graz in Oostenrijk in het tijdschrift Cancer.

    De kans voor deze studie deed zich voor omdat het team van Lumenta een maand voor de beslissing van Angelina Jolie om haar operatie openbaar te maken, een onderzoek uitvoerde bij duizend vrouwen over de kennis rond borstreconstructie na amputatie.

    Lees verder op oneworld.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Wateractie maand oktober horeca Nijkerk voor Pink Ribbon

    De maand oktober is een nieuw initiatief van start gegaan voor Pink Ribbon in ‘t Regthuys in Nijkerk. Elly van der Hulst wil samen met 20 restaurants in Nijkerk aandacht vragen en geld inzamelen voor onderzoek naar borstkanker. Elly kwam het e.e.a. uit de doeken doen in het programma DeBockisLos op Voclokaal. In de hele maand oktober kunnen klanten van de restaurants en horeca bedrijven in Nijkerk een fles/karaf water, voor 1 euro bestellen en dit zal geheel aan Pink Ribbon worden gedoneerd. De actie werd door horeca Nijkerk met veel enthousiasme ontvangen. 20 restaurants in Nijkerk doen mee. Tevens staat er bij de Jumbo in Nijkerk een donatie box, waar mensen hun eigen bijdragen kunnen achterlaten. Op 11 November wordt de cheque met het totaal bedrag overhandigd aan Pink Ribbon.

    Elly is zelf ‘ervaringsdeskundige’ en weet persoonlijk wat het is om tegen deze ziekte te moeten strijden. Omdat ze haar ervaring kan navertellen, wil ze zoveel mogelijk doen om de ziekte onder de aandacht te brengen. Na een succesvolle 4-daagse wandeltocht vorig jaar, waar ze 1200 euro opgehaald heeft, wil ze een nieuwe actie starten.

    Lees verder op omroepn.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Het borstkanker ABC

    Wie de diagnose borstkanker krijgt, moet niet alleen emotioneel veel verwerken, maar wordt ook overladen met onbekende begrippen. Omdat het al moeilijk genoeg is, hier de belangrijkste op een rij.

    Aantallen - Hoewel borstkanker nog steeds het meest voorkomt bij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar, valt 1 op de 10 in de ‘jonge’ categorie (onder 45). Volgens de laatste officiële telling in 2013 bleek dat 1721 vrouwen onder de 45 jaar de diagnose kregen. Daarvan waren 1013 vrouwen tussen de 40 en 44 jaar, 411 tussen de 35 en 39 jaar, 217 tussen de 30 en 34 jaar en 80 vrouwen zelfs jonger dan 30. De aandacht van Stichting Pink Ribbon richt zich deze borstkankermaand op vrouwen jonger dan 45 jaar.

    Behandeling - Ook bij jonge vrouwen bestaat de behandeling bijna altijd uit een combinatie van opereren (amputatie of borstbesparend) met radiotherapie (bestraling), chemotherapie, hormoontherapie en/of gerichte therapie (immuuntherapie: cellen worden doelgericht ‘aangevallen’). De combinatie en volgorde van de behandeling is afhankelijk van het ziektebeeld. Omdat de kans op terugkeer van kanker na de behandeling bij jonge vrouwen groter is, wordt vrouwen onder de 35 vaker een amputatie en aanvullende chemo-  of hormoontherapie aangeraden.

    Chemotherapie - In tegenstelling tot radiotherapie, die plaatselijk wordt toegepast, is chemotherapie een systematische behandeling die door het hele lichaam zijn werk doet. De therapie wordt meestal toegepast via een infuus – soms met pillen – waarbij de dosering en combinatie van verschillende middelen op elke patiënt individueel wordt afgestemd. Chemotherapie is berucht vanwege de vele mogelijke bijwerkingen, zoals extreme misselijkheid, verandering van smaak en haarverlies.

    Lees verder op telegraaf.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Kalender met powervrouwen vestigt aandacht op borstkanker

    Ze zijn blij met elke cent die ze binnenslepen voor kankeronderzoek, maar minstens zo belangrijk vinden ze het om de aandacht te vestigen op borstkanker.

    Met hun stichting Boezemvriendinnen leveren Nance Dekkers uit Brouwershaven en Natascha van Genderen uit Zierikzee de kalender ‘powervrouwen 2016’ af. Bomvol krachtige vrouwen, die -elk op eigen wijze- hun lijf én hun power laten zien. “Geen zielige vogeltjes, maar sterke vrouwen die hun strijd hebben geleverd en nog steeds leveren.”

    Nance en Natascha leerden elkaar kennen nadat Nance op Facebook een advertentie plaatste om vrouwen te vinden voor de kalender. Met tien vrouwen uit de rest van Nederland zetten ze hun schouders onder de kalender, die sinds gisteren te koop is. De opbrengst gaat naar Pink Ribbon, specifiek naar onderzoek voorstadium borstkanker.

    Lees verder op pzc.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Zo controleer je je borsten

    Oktober is de maand van borstkanker, de meestvoorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Om afwijkingen sneller te ontdekken, is het goed om regelmatig je borsten te controleren. Margriet laat zien hoe je dat doet.

    Houd wel in gedachten dat veel vrouwen in de vruchtbare leeftijd in meer of mindere mate last hebben van pijnlijke, opgezette en gevoelige borsten. Dat is niet per se een teken van borstkanker.

    Lees verder en bekijk video op margriet.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Manneken Pis strijdt mee tegen borstkanker

    Manneken Pis draagt vandaag een Pink Ribbon-kostuum, ontworpen door Edouard Vermeulen van het Belgische modehuis Natan. De outfit verwijst naar het Pink Ribbon lint dat in winkels verkocht wordt voor de strijd tegen borstkanker. “Ik werk al 32 jaar voor vrouwen, en voor mij was het uit dankbaarheid en om de geneeskunde te kunnen helpen”, aldus couturier Edouard Vermeulen.

    Bekijk video op deredactie.be

    Doortje Briedé-Bultman