Zeldzame kanker bij Franse vrouwen met borstimplantaten

  • Doortje Briedé

    In Frankrijk is bij vrouwen met borstimplantaten een zeldzame vorm van kanker geconstateerd. Er is een duidelijk verband tussen de implantaten en de ziekte, zeggen gezondheidsexperts in de Franse krant Le Parisien. 

    De krant baseert zich op gegevens van het Franse Nationale Kankerinstituut (INCa). De zeldzame kanker is sinds 2011 bij achttien vrouwen geconstateerd. Een van de patiënten is inmiddels overleden. Volgens een analyse van Le Parisien wordt de kanker waarschijnlijk veroorzaakt door verhitting aan de oppervlakte van het implantaat.

    De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine zegt dat vrouwen niet in paniek moeten raken. Volgens haar is het niet nodig dat de implantaten massaal worden verwijderd. Naar schatting hebben zo'n 400.000 Franse vrouwen borstimplantaten.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Zeldzame vorm van kanker bij vrouwen met borstimplantaat

    Vijf jaar na het schandaal rond de schadelijke bostimplantaten van het bedrijf PIP, meldt Frankrijk nieuwe gezondheidsproblemen door borstprothesen.

    In 2010 deinde vanuit Frankrijk een internationaal schandaal uit naar borstimplantaten van PIP. De met gel gevulde PIP-prothesen konden broos worden en beginnen lekken omdat een niet-toegelaten siliconengel van slechte kwaliteit werd gebruikt. Dit kon op zijn beurt leiden tot irritatie en ontstekingsreacties. Duizenden vrouwen werden slachtoffer.

    Er is volgens de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine nu ook een duidelijke samenhang gevonden tussen borstprothesen en een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, het anaplastisch grootcellig lymfoon. Sedert 2011 zijn er achttien vrouwen met borstimplantaten die aan de ziekte lijden, één is eraan gestorven.

    Lees verder op knack.be

    Post is bewerkt op jul 20, 2015, 11:56 a.m. door Doortje Briedé

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Claim tegen ziekenhuizen om PIP-borstimplantaten

    Nederlandse vrouwen met een PIP-borstimplantaat stellen vier ziekenhuizen en privéklinieken aansprakelijk voor de geleden schade. Eerder stelden vrouwen via hetzelfde letselschadekantoor een Duits bedrijf aansprakelijk dat de slechte implantaten goedkeurde.    

    De PIP-implantaten zijn van Franse makelij. De producent is inmiddels failliet, net als de importeur in Nederland. Daar hoeven vrouwen dus geen schadevergoeding van te verwachten. 

    Ziekenhuizen en privéklinieken beroepen zich op een wetsclausule die stelt dat het onredelijk is om ziekenhuizen en artsen aansprakelijk te stellen voor gebrekkige medische hulpmiddelen. SAP Advocaten stelt nu dat die regel gedateerd is.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Advocaat: artsen kozen voor die implantaten

    Vier Nederlandse ziekenhuizen en privé-klinieken krijgen een claim van vrouwen die PIP-borstimplantaten hebben gekregen die onveilig bleken te zijn. Veel vrouwen hebben last van complicaties. Zowel de Franse fabrikant als de Nederlandse importeur Rofil is failliet, die zijn dus niet meer aan te pakken.

    NPO Radio 1 sprak met letselschade-advocaat June van Oers, die namens 180 patiënten een procedure is gestart tegen de ziekenhuizen. Het is niet bekend om welke ziekenhuizen en klinieken het gaat.

    Waarom pakt u de ziekenhuizen en klinieken aan? 

    “De reden dat we de ziekenhuizen aanspreken is dat de patiënten tot nu toe nergens terecht kunnen voor vergoeding van hun schade. De ziekenhuizen hebben de keuze gemaakt om die implantaten te gebruiken. In principe staat het ook gewoon in de wet. Als een arts gebruik maakt van een medisch hulpmiddel dat niet geschikt blijkt en de patiënt daardoor schade lijdt, dan kun je daar de ziekenhuizen op aanspreken.”

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman