Orgaandonoren zijn steeds ouder

  • Doortje Briedé

    De gemiddelde leeftijd van orgaandonoren is sinds 1996 gestegen van 43 naar 55 jaar. Dat is een stijging van 30 procent, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting waar Trouw over schrijft.

    Voor de meest vitale organen - longen, lever en hart - waren donoren twintig jaar geleden gemiddeld jonger dan 40 jaar. Longdonoren zijn nu gemiddeld 51, leverdonoren 52 en hartdonoren 48. De gemiddelde leeftijd van nierdonoren is gestegen van 43 naar 55 jaar.

    Als oorzaak noemt de stichting het afgenomen aantal dodelijke verkeersongelukken. Daardoor overlijden minder jonge donoren. Het aantal verkeersdoden is sinds medio jaren 90 gedaald van ongeveer 1200 naar iets meer dan 500 per jaar.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Oudere organen prima bruikbaar

    Een donornier van een 80-jarige of een lever van een 70-plusser als oplossing voor het aanhoudende tekort van zeker duizend donororganen per jaar? Helemaal niet ondenkbaar, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

    In twintig jaar tijd is de gemiddelde leeftijd van een Nederlandse orgaandonor met bijna 30 procent gestegen, van 43 naar 55 jaar oud, zo blijkt. De gemiddelde leverdonor was vorig jaar zelfs bijna 40 procent ouder dan medio jaren negentig van de vorige eeuw.

    De gestegen leeftijd wordt onder meer veroorzaakt door het afgenomen aantal verkeersongevallen, waardoor minder jonge donoren overlijden. Vielen er in de jaren negentig op de Nederlandse wegen jaarlijks zo'n 1500 verkeersdoden, inmiddels zijn dat er nog ongeveer 500 per jaar.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman