Moeten pro-anorexia sites worden verboden?

  • Doortje Briedé

    De Nederlandse regering gaat bekijken of het mogelijk is om, net als Frankrijk, het aanzetten tot eetstoornissen te verbieden. Die wetgeving zou zich vooral richten op zogenaamde ‘pro-ana’ websites, die eetstoornissen promoten onder jonge vrouwen. Een goed idee of juist de verkeerde oplossing?

    'Wij zijn absoluut niet voor een verbod', zegt Ravian Veenstra, klinisch psycholoog en hoofd behandelaar van Human Concern. ‘Wij zien deze sites als een forum waar mensen met een eetstoornis verbinding met elkaar zoeken. Wanneer je dat gaat verbieden zullen ze dat ergens anders zoeken. Liever zoeken wij de oplossing door de verbinding aan te gaan met hun gezonde kant, hoe klein deze soms ook is.’

    De meeste cliënten van Human Concern, een hulporganisatie die werkt met ervaringsprofessionals, hebben die websites ook bezocht, zegt Veenstra. ‘We propageren het zeker niet - we waarschuwen er juist voor - maar wij hopen, door het niet te verbieden, dat zij zich gerespecteerd voelen in hun stoornis.’

    'Vrijheid van eetstoornis' wordt dat ook wel genoemd op een Nederlandse pro-ana website, die zich vooral afzet tegen stigmatisering. Het bijbehorende forum waar gebruikers hun ervaringen kunnen delen is anoniem en alleen bedoeld voor mensen met een eetstoornis. Naast tips hoe je zo snel mogelijk kunt afvallen en hoe je het extreme vasten voor je omgeving verborgen kunt houden, wordt er vaak toch ook verwezen naar hulpinstanties.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Goedele Liekens uitte geen bezorgdheid, maar doet aan skinny shaming'

    De seksuologe velde op sociale media een oordeel over het uiterlijk van een nieuwslezeres. “#anorexia” tweette ze. Bijzonder ongepast vanuit haar opleiding, vinden velen.

    De tweet kwam er in de uurtjes dat enkel nachtraven zich nog middels luid gekras wensen te profileren op sociale media. Goedele Liekens keek naar een herhaling van het laatavondjournaal, gepresenteerd door Hanne Decoutere, en vond het nodig volgende boodschap de wereld in te sturen.

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Goedele Liekens na de anorexia-tweet: “Zo dom van mij, sorry Hanne!”

    “Wordt het BMI van onze nieuwslezers ook gecontroleerd zoals bij Franse modellen? #anorexia @VRT”. Deze tweet postte Goedele Liekens dinsdagnacht tijdens de herhaling van het late journaal met Hanne Decoutere.

    Gisteren weigerde de seksuologe er verder op in te gaan, vandaag volgde wel een reactie. “”Dit was zo dom van me! Ik heb in die tweet nooit iemand persoonlijk vermeld, laat staan aangevallen of beledigd. Dat ligt niet in mijn karakter. Dat de pers daar in het groot een naam op plakt, vind ik bijzonder jammer. Ook voor de ‘vermeende’ persoon. Zonder naam is het gewoon een domme nachtelijke overpeinzing. Met naam -en zeker in het groot in de krant- is het bashing en daar doe ik niet aan."

    “Mijn excuses aan Hanne voor wat dit teweegbracht. Ik heb veel spijt van die nachtelijke overpeinzing, ik zou na al die jaren beter moeten weten. Blijkbaar heb ik nog een training in sociale media nodig. Ik tweet wekelijks ook boeiende dingen over vrouwen in de wereld. Jammer dat daar niet evenveel aandacht voor is. Sorry Hanne.”

    Lees verder op hln.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Goedele Liekens onder vuur na anorexia-tweet

    Goedele Liekens heeft haar excuses aangeboden na een tweet over anorexia en nieuwslezeressen. “Wordt het BMI van onze nieuwslezers ook gecontroleerd zoals bij Franse modellen? #anorexia @VRT”, zo twitterde ze deze week tijdens de herhaling van het late Belgische journaal. Presentatrice was Hanne Decoutere, een blonde, slanke vrouw.

    Eerst weigerde de seksuologe haar tweet uit te leggen maar gisteren volgde wel een reactie. “Dit was zo dom van me! Ik heb in die tweet nooit iemand persoonlijk vermeld, laat staan aangevallen of beledigd. Dat ligt niet in mijn karakter. Dat de pers daar in het groot een naam op plakt, vind ik bijzonder jammer. Ook voor de ‘vermeende’ persoon. Zonder naam is het gewoon een domme nachtelijke overpeinzing. Met naam -en zeker in het groot in de krant- is het bashing en daar doe ik niet aan.”

    Met haar tweet kon Goedele Liekens het ook hebben over andere nieuwslezers, maar de seksuologe gooide haar ergernis echter op Twitter tijdens de herhalingen van het journaal met Hanne Decoutere.

    Lees verder op ad.nl

    Doortje Briedé-Bultman