RIVM onderzoekt klachten bij ziekte van Lyme

  • Doortje Briedé

    Er komt een landelijk onderzoek naar klachten van mensen met de ziekte van Lyme. De ziekte wordt veroorzaakt door teken en wordt elk jaar bij zo'n 25.000 mensen vastgesteld, maar een groot onderzoek is nog nooit gedaan.

    Duizend tot 2500 mensen houden langdurig klachten van de ziekte van Lyme. Ze zijn vermoeid, hebben pijn of concentratiestoornissen. In twintig jaar tijd is het aantal mensen met Lyme verviervoudigd, maar sinds 2009 is het aantal gestabiliseerd.

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil weten waardoor het komt dat een deel van de mensen met Lyme wel klachten houdt en andere patiënten niet. Vanaf nu kunnen mensen die besmet zijn en een antibioticabehandeling beginnen, zich aanmelden via de huisarts of de website tekenradar.nl.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    De mooie zonnige dagen breken weer aan en dat betekent dat veel mensen de natuur in gaan. Wie in het groen werkt of recreëert, loopt echter een verhoogd risico op een tekenbeet. Een tekenbeet kan leiden tot de ziekte van Lyme. Een aandoening die helaas niet altijd herkend wordt.

    Lees verder op youtube.com

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Nijmeegse Lyme-studie teleurstellend voor patiënten

    Mensen die de ziekte van Lyme hebben of hebben gehad en last hebben van chronische klachten zoals pijn, vermoeidheid en aandoeningen van het zenuwstelsel, zijn niet gebaat bij een extra lange behandeling met antibiotica. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de PLEASE-studie van het Radboudumc en de Maartenskliniek in Nijmegen.

    Onderzoekster Anneleen Berende presenteerde die vandaag in Kopenhagen op de ESCMID, het Europese congres van microbiologen en infectiologen.

    De Nijmeegse studie is uniek. Niet eerder werd in een zo omvangrijke, goed opgezette studie gekeken naar het effect van een verschillende duur van de behandeling van de ziekte van Lyme met antibiotica. In totaal werden 280 volwassen patiënten verdeeld over drie groepen.

    Alle groepen kregen de standaardbehandeling van twee weken antibiotica per infuus. In de volgende twaalf weken kreeg een groep een tweede antibioticum, een andere groep een combinatie van twee antibiotica en een controlegroep kreeg een placebo.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Lange antibioticakuur helpt niet bij Lyme

    Lange antibioticakuren helpen patiënten met de ziekte van Lyme niet om chronische klachten te verminderen.

    Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de Maartenskliniek in Nijmegen. De resultaten werden maandag in Kopenhagen geprestenteerd. De NOS was daarbij aanwezig.

    In het onderzoek werd er onderzocht of de lengte van de behandeling met antibiotica invloed heeft op de klachten die de patiënten hebben. Uit de eerste resultaten blijkt dat er geen verschil is in de klachten bij verschillende behandelingen. De resultaten van het onderzoek kunnen helpen om beter en gerichter therapie te kunnen ontwikkelen. Ook zou het helpen om onnodige behandelingen te vermijden.

    Lees verder op nieuwsuit.com

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Nieuwe manier om teken te bestrijden lijkt succesvol

    Teken kunnen worden bestreden met nematoden, kleine wormpjes die in het beestje kruipen en het doodmaken. “De eerste tests zijn veelbelovend”, zegt bioloog Arnold van Vliet op Natuurbericht.nl. 

    Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. De bestrijding met nematoden is een milieuvriendelijke manier, die al wordt toegepast op de eikenprocessierups.

    “Het gaat om kleine wormpjes die in vochtige bodem leven. Als ze een ander insect tegenkomen, kruipen ze erin, laten een bacterie los en die doodt het beest.” Dat betekent dat niet alleen teken worden gedood, maar ook andere kleine insecten zoals rupsen. Van Vliet geeft toe dat het een tijdelijke verstoring van de natuur oplevert. “Komende weken testen we verder hoe erg die verstoring is.”

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Nederlanders verliezen 1750 gezonde levensjaren door Lyme

    De ziekte van Lyme kost de Nederlandse bevolking jaarlijks 1750 gezonde levensjaren. Dat blijkt uit een berekening door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

    Jaarlijks krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Die wordt veroorzaakt door teken die zijn besmet met een bepaalde bacterie. Een deel van de patiënten houdt daar langdurige klachten aan over. 

    Het RIVM heeft berekend hoeveel mensen de ziekte van Lyme hebben, hoelang ze daar last van hebben en hoe ernstig de symptomen zijn. Die ziektelast wordt samengevat in één getal: het aantal verloren gezonde levensjaren.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Artsen zijn het oneens: heb je Lyme of niet?

    Steeds meer Nederlanders worden gebeten door een teek. Dat kan gevaarlijk zijn, want je kunt daar flink ziek van worden. Veel mensen herstellen, maar voor sommigen begint dan een lange zoektocht naar de oorzaak van hun symptomen en de behandeling.

    Zoals Emma. Ze was 12 toen ze werd gebeten door een teek. Jaren was ze veel verkouden en had ze om de zoveel tijd keelontsteking. Inmiddels is ze 23, en doodziek. In het buitenland werd Emma gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme. In Nederland niet.

    Ze is zo zwak dat ze niet kan praten, dus spraken we haar man, Willem.

    “Jaren zochten we naar een oorzaak van haar kwalen. We dachten aan Lyme, maar die diagnose werd niet gesteld”, vertelt hij. “Tot specialisten uiteindelijk concludeerden dat Emma misschien maar naar de psychiater moest. Maar daar namen we geen genoegen mee.”

    Dus gingen ze door. Na testen in Duitsland werd Emma in 2012 wel gediagnosticeerd met Lyme. Ze kreeg een antibioticakuur, maar daar werd het alleen maar slechter van. “Haar maag en darmen konden de medicijnen niet aan en ze viel 20, 25 kilo af.”

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman