Een zalfje van ui, knoflook, wijn en ossengal. Britse wetenschappers maakten een duizend jaar oud recept tegen oogontsteking na en waren stomverbaasd: het middel bleek te werken tegen MRSA, de multiresistente ziekenhuisbacterie. Een toevalstreffer, of wordt de middeleeuwse geneeskunde onderschat?
Volkomen verbijsterd was Freya Harrison, microbiologe aan de Universiteit van Nottingham. “Ik kan nauwelijks geloven hoe goed dit medicijn werkt”, zegt ze in een filmpje van de onderwijsinstelling. “Dit hadden we niet zien aankomen. We hebben vier afzonderlijke partijen gemaakt, en iedere keer was het raak.”
Infecties behandelen met middeleeuwse medicijnen? Het lijkt een onwaarschijnlijke plotwending in de moderne geneeskunde. Toch is dit precies waar Harrison haar zinnen op heeft gezet. Samen met twee andere microbiologen startte ze het project Ancient Biotics, een samenwerking tussen vakgebieden die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben: moleculaire microbiologie en vroegmiddeleeuwse geschiedenis.