Nieuw onderzoek: geen verband borstkanker en nachtdienst

  • Doortje Briedé

    Volgens nieuw onderzoek hebben vrouwen die veel nachtdiensten werken geen verhoogd risico op borstkanker. Ook lopen verpleegkundigen niet meer risico ten opzichte van vrouwen in andere beroepen.

    Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een publicatie in European Journal of Epidemiology. Op basis van gegevens uit jaarlijks arbeidsonderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de periode 1996-2009 ontstond een onderzoeksgroep van 285.723 vrouwen. 2531 vrouwen uit deze groep werden binnen zeven jaar opgenomen met een mammacarcinoom.

    De onderzoekers vonden geen significant risicoverschillen tussen vrouwen die nachtdiensten draaien en vrouwen die op reguliere tijden werken. Zowel incidentele als regelmatige nachtdiensten werden niet geassocieerd met het risico op borstkanker. De risico's namen ook niet toe naarmate er meerdere jaren in nachtdiensten werd gewerkt. Er werd ook geen verschil in risico gevonden tussen verpleegkundigen en vrouwen uit andere beroepen.

    Lees verder op nursing.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Vergroot risico borstkanker bij verstoord dag-nachtritme'

    Vrouwen met een erfelijke gevoeligheid voor borstkanker kunnen beter twee keer nadenken voor ze in ploegendiensten gaan werken. Door een verstoord dag-nachtritme zou de ziekte eerder ontstaan. Dat stellen onderzoekers van het RIVM en het Erasmus MC op basis van onderzoek met een nieuw muismodel.

    Hun onderzoek verscheen deze week in vakblad Current Biology. Van alle vrouwen met borstkanker heeft 5 tot 10 procent een erfelijke aanleg. Onderzoekers zien al jaren meer borstkanker bij vrouwen in de nachtdienst, maar nooit was hard te maken dat dat niet door andere factoren kwam. Zo zouden de nachtdienstwerkers misschien minder sporten, ongezonder eten of meer alcohol drinken.

    Door muizen ook erfelijk gevoelig te maken voor borstkanker konden de Nederlandse onderzoekers gericht kijken of de ziekte eerder tot stand komt door een verstoord dag-nachtritme. Waar borstkanker zich normaal gesproken na gemiddeld vijftig weken manifesteert in de kankergevoelige muis, werden muizen waarbij het dag-nachtritme werd verstoord gemiddeld acht weken eerder ziek.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman