Artrose (slijtage) van de knie komt twee keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, hoewel de druk op de knie even groot is bij mannen en vrouwen die blootsvoets lopen. Een verklaring waarom artrose van de knie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen zou het dragen van hoge hakken zijn: hoge hakken vergroten de druk op het kniegewricht met gemiddeld 30%. Het kraakbeen wat zich tussen het kniegewricht bevindt wordt hierdoor extra belast waardoor artrose eerder kan optreden.

Dagelijks op torenhoge hakken lopen, verhoogt het risico op artrose drastisch

Volgens een studie in The Lancet, een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift, kunnen schoenen met hoge, brede hakken nog slechter zijn dan naaldhakken voor de knieën. Vrouwen die dergelijke schoenen dragen hebben een groter risico op artrose van de knie dan vrouwen die gewoonlijk smalle hoge hakken dragen.

Schoenen met hoge, brede hakken zitten meestal comfortabeler dan de gewone hoge hakken, waardoor je ze langer draagt en hierdoor neemt het risico op artrose van de knie toe. Het beste is om helemaal geen hoge hakken te dragen: ze dwingen de voet namelijk in een onnatuurlijke positie waardoor het kniegewricht zich in allerlei bochten moet wringen. Hierdoor slijt op ten duur het kraakbeen en ontstaat artrose.

Lees verder