Websites met gezondheidsinformatie kunnen sinds donderdag een kwaliteitskeurmerk krijgen. Daartoe is de website ZegelGezond gelanceerd. De eerste koplopers zijn inmiddels gecertificeerd.

Kwaliteitssysteem

ZegelGezond is een nieuw kwaliteitssysteem voor online publieksinformatie over ziekte en gezondheid. Het moet internetgebruikers een handvat geven om de beste gezondheidswebsites snel te herkennen en de meest waardevolle informatie makkelijk te vinden. De koplopers met een zegel zijn het Astma Fonds, AstraZeneca, CZ, de Hartstichting, Medicinfo, Sportgeneeskunde Nederland, Tergooiziekenhuizen, Trimbos en het Van Praag Instituut.

Eisen

Gecertificeerde websites krijgen een kwaliteitszegel op hun website. Deze websites moeten voldoen aan de kwaliteitseisen voor betrouwbare informatie. Deze eisen zijn volgens ZegelGezond in samenspraak met het veld opgesteld en toetsen met name de transparantie over zaken als organisatie, bron, risico, reclame en persoonlijke data. Verder staan in het zegel twee cijfers, die aangeven hoe de informatie inhoudelijk wordt gewaardeerd door vakexperts zoals artsen en verpleegkundigen en publiekexperts zoals patiënten en mantelzorgers.

Zoekmachine

Op de website van ZegelGezond kunnen bezoekers gebruik maken van een zoekmachine, waarmee alleen in deelnemende websites gezocht kan worden. De hoogst gewaardeerde websites verschijnen bovenaan in de zoekresultaten.

Steun

Het kwaliteitsinitiatief is tot stand gekomen met financiële steun van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en ZonMw. KNMG, NPCF, V&VN, VNG en ZN hebben bestuursleden voorgedragen voor het stichtingsbestuur.

Bron: Skipr