Kaas, baguettes, rode wijn en toch lage cijfers als het op hart- en vaatziekten aankomt: het is de Franse paradox waar wetenschappers zich het hoofd over breken. Een nieuwe - beperkte - studie geeft nu aan waarom uw lichaam even veel van stinkende kaas geniet als uzelf. Een kaasschotel als dessert dan maar?
Wetenschappers moeten het raadsel nog oplossen. Hoe kunnen Fransmannen - clichématig - kaas, baguettes en rode wijn naar binnen werken en tegelijk over het algemeen lage cijfers halen op vlak van hart- en vaatziekten? Een paradox die in een beperkte studie mogelijk ontrafeld wordt.
Eerder zochten onderzoekers het antwoord volgens Time.com al bij de resveratrol in rode wijn. Anderen beweren nu, dat we misschien wel deels in de fout gingen door verzadigd vet te veroordelen tot voornaamste oorzaak van hartziekten. Volgens de publicatie in de Journal of Agricultural and Food Chemistry mogen we best wel smullen van het heerlijke goed genaamd kaas.
Natuurlijk is er nood aan meer uitgebreide research en misschien ook een onderzoek dat niet gedeeltelijk gefinancierd wordt door zuivelproducenten. In de huidige Deense studie werden gegevens van vijftien gezonde jongemannen geanalyseerd. Zij werden onderworpen aan drie verschillende mogelijke diëten gedurende twee weken. Alle menu's telden dezelfde hoeveelheden vet en calorieën, maar een dieet was rijk aan volle melk van 1,5 procent en nog een ander vereiste de dagelijkse inname van 1,7 gram kaas. Het derde menu was dat van het controledieet.