‘De meeste mensen sterven door welvaartsziekten’

  • Doortje Briedé

    Een land valt of staat bij mensen. Daarom is gezondheid zo belangrijk, vindt Joyce Browne (27). Ze promoveert als arts-onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht op de gezondheid van moeders wereldwijd. “Gezond zijn is veel meer dan ‘niet ziek zijn’.”

    Welke ziektes komen wereldwijd het meeste voor?

    “Het merendeel van de mensen in de wereld sterft momenteel aan chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Deze ziekten, waar je je leven lang last van houdt, worden ook wel ‘welvaartsziekten’ genoemd. Naarmate een land meer ontwikkelt, komen ze meer voor.”

    “Dat komt bijvoorbeeld doordat mensen ouder worden en er een bepaalde levensstijl op nahouden. In steden, waar inmiddels de helft van de wereldbevolking woont, doen mensen vaak zittend werk en is overal makkelijk eten verkrijgbaar. Dat is vaak ongezond, waardoor mensen meer vetten en suiker binnenkrijgen. Ik was voor mijn onderzoek in Ghana toen daar de eerste Kentucky Fried Chicken werd geopend. Er stond een gigantische rij, iedereen wilde het graag proberen omdat het ‘cool’ was. Dat soort fastfood vind je inmiddels over de hele wereld.”

    Lees verder op oneworld.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Zo min mogelijk stil zitten goed voor de gezondheid'

    Als je veel zit, probeer dan niet te veel stil te zitten. Dat adviseren onderzoekers van de University of Leeds en het University College London. Zij vonden dat het gezondheidsrisico van lang zitten alleen geldt bij mensen die weinig ongedurig en rusteloos zijn.

    Vrouwen die veel zitten, maar (gematigd) onrustig en beweeglijk zijn, hebben volgens de onderzoekers geen verhoogd risico op overlijden in vergelijking met meer actieve vrouwen. Voor de studie werd gebruik gemaakt van de UK Women's Cohort Study, de grootste cohortstudie (35.000 vrouwen tussen de 35 en 69 jaar) naar voeding en gezondheid in Groot Brittanië onder vrouwen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het American Journal of Preventice Medicine.

    “Hoewel vervolgonderzoek nodig is, leiden deze resultaten wel tot de vraag of ongedurigdheid echt iets negatiefs is”, vertelt onderzoeker Janet Cade. “Onrust wordt vaak in verband gebracht met onbeleefheid en gebrek aan concentratie, maar wellicht zijn simpele kleine bewegingen dus wel goed voor onze gezondheid.”

    Lees verder op gezondheidsnet.nl

    Doortje Briedé-Bultman