Jaarlijkse bloedtests die zich specifiek richten op het proteïnegehalte in het bloed van vrouwen kunnen eierstokkanker - hoogstwaarschijnlijk - vroegtijdig opsporen. Dat ontdekten wetenschappers aan de University of College Londen.

Kankertumoren op de eierstokken zijn vaak dodelijk omdat ze niet vroegtijdig opgespoord kunnen worden. Een nieuwe methode die recent ontwikkeld werd aan de University London College zou daar wel eens verandering in kunnen brengen. Een nieuwe screeningtest die zich focust op het proteïnegehalte in het bloed van vrouwen, zou dubbel zoveel gevallen van eierstokkanker aan het licht brengen dan de conventionele methodes die nu gebruikt worden om de ziekte op te sporen.

14 jaar lang werd het bloed van 46.000 vrouwen regelmatig onderzocht op schommelingen in het proteïnegehalte. Er werd heel specifiek gekeken naar de hoeveelheid CA 125, een chemische stof in het bloed die gerelateerd is aan de ontwikkeling van kanker, en die ook in de conventionele methodes al gebruikt wordt als kankervoorspeller bij mensen die symptomen van de ziekte vertonen. Vooral kankertumoren op de eierstokken zouden een vergrote hoeveelheid CA 125 in het bloed teweeg brengen.

Lees verder op demorgen.be

Doortje Briedé-Bultman