Gen gevonden dat erfelijke darmkanker kan veroorzaken

  • Doortje Briedé

    Onderzoekers van het Nederlandse Radboud Universitair Medisch Centrum hebben een gen ontdekt waarvan een mutatie erfelijke darmkanker kan veroorzaken. ‘De resultaten van dat onderzoek vormen een stapje voorwaarts: er is een klein stukje van de puzzel gelegd’, zegt darmkankerspecialist Luc Colemont. Hij richtte ook de vzw Stop Darmkanker mee op. ‘Al bij al gaat het echter om een erg beperkt percentage van de darmkankergevallen. Dé sleutel is het vroegtijdig opsporen van de ziekte, en dat kan met een eenvoudige test.’

    De onderzoekers hebben hun bevindingen dinsdag in het vakblad Nature Genetics gepubliceerd. Zij halen aan dat wetenschappers meestal grote groepen patiënten onderzochten. Vanwege de te diverse samenstelling van die groepen leverde dat echter weinig op. Voor het Nederlands onderzoek werden 51 patiënten geselecteerd van wie de adenomen, uitstulpingen van het darmslijmvlies, onder de microscoop sterk overeenkwamen. Hun genen werden in kaart gebracht, en zo ontdekten ze bij een aantal patiënten, uit drie families, mutaties in het NTHL1-gen. Die patiënten lopen pas een hoger risico als ze zowel van vader als moeder dat gemuteerd gen krijgen.

    Lees verder op standaard.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Darmkanker kan gericht worden aangepakt door biobank

    Onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht hebben een biobank opgezet met levende tumorcellen die darmkanker veroorzaken. Met stamcel-kweektechniek kunnen ze daaruit nieuwe tumorcellen kweken. Die kunnen gebruikt worden om nieuwe geneesmiddelen op te testen, maar ook om te kijken of een bepaalde behandeling zal aanslaan bij bepaalde typen tumorcellen.

    De onderzoeksgroep van professor Hans Clevers, scheidend president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, publiceert daar vandaag een artikel over in het toptijdschrift Cell. De ‘levende biobank’, zoals de onderzoekers de verzameling tumorcellen noemen, brengt kankerbehandelingen die op de individuele patiënt zijn toegesneden een stuk dichterbij.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Darmkanker buiten lichaam onderzocht in biobank

    Nederlandse onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht hebben een biobank opgezet waar darmtumoren buiten het lichaam van een patiënt leven. Met stamcelkweektechniek kunnen ze vervolgens nieuwe tumorcellen kweken. Via deze methode is het mogelijk om nieuwe geneesmiddelen te testen op de nieuwe tumorcellen. Dat meldt de De Telegraaf.  

    De biobank is een verzameling van kankerweefsel van vooralsnog de dikke darm. In een onlangs verschenen artikel in een Amerikaans tijdschrift vertellen de onderzoekers hoe ze stukjes weefsel van tumoren in een broedstoof kunnen laten groeien tot kopieën van originele darmtumoren. Ze noemen de kweektumoren ‘tumoroïden’.

    Lees verder op nationalezorggids.nl

    Doortje Briedé-Bultman