Een geboorte is door de jaren heen steeds meer een medische ingreep geworden. Meer inleidingen, meer keizersneden en veel meer ruggenprikken.
Maar daarmee lijkt de medicalisering in de geboortezorg wel een verzadigingspunt te hebben bereikt. In de laatste cijfers - van 2011 tot 2014 - blijven de aantallen ongeveer gelijk, zegt Joris van der Post, hoogleraar verloskunde van het AMC, die zich baseert op de landelijke geboortecijfers van de Stichting Perinatale Registratie. ‘Nederland is uit traditie behoudend in het doen van ingrepen. Dat werkt nu ook dempend.’
Amerikaanse toestanden, waar ruim dertig procent van de baby's via een keizersnee op de wereld wordt gezet, vrijwel alle vrouwen een ruggenprik krijgen en negentig procent van de bevallingen door een gynaecoloog wordt begeleid, verwacht Van der Post hier niet. Jarenlang was er een stijgende lijn. Het aantal inleidingen - waarbij de weeën met medicijnen worden opgewekt - nam vanaf 2003 toe van 15 naar 22 procent in 2013. Het aantal ruggenprikken steeg van 5,4 procent in 2003, 7 procent in 2005, naar 18,5 procent in 2013. Een spectaculaire stijging.