6 redenen waarom superbacteriën erger zullen zijn dan aids

  • Doortje Briedé

    Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staat de wereld voor een ‘antibioticacrisis’. Daarmee bedoelt de organisatie dat bacteriën steeds meer resistent worden tegen de antibiotica die ze moeten bestrijden.

    “We spreken niet meer van een toekomstig probleem, het falen van antibiotica is iets wat nu aan het gebeuren is”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Simpele infecties of kleine verwondingen die vroeger met antibiotica werden opgelost kunnen zo weer dodelijk worden”, zegt directie-assistent Keji Fukuda. Hij benadrukt dat de wereld moet leren om anders om te gaan met antibiotica. “We moeten nieuwe manieren vinden om infecties te voorkomen en daarnaast antibiotica anders voorschrijven en gebruiken. Dat vergt tijd en onderzoek maar als we dat niet doen dan zullen de gevolgen desastreus zijn.”

    De WHO waarschuwt dat de antibioticacrisis zelfs erger zou kunnen worden dan de aidscrisis uit de jaren 80. Dit is waarom.

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Antibioticacrisis: worden banale infecties binnenkort opnieuw dodelijk?

    Resistentie tegen antimicrobiële middelen zoals antibiotica is een gevolg van een onoordeelkundig en fout gebruik van die middelen door mens en dier. Alexander Fleming, de uitvinder van het bacteriedodende penicilline waarschuwde er in 1945 al in zijn Nobelprijsspeech voor: er zal een punt komen waarop bacteriën resistentie zullen ontwikkelen tegen penicilline en andere antibiotica wegens overmatig gebruik.

    Dat punt lijkt steeds dichterbij te komen. Eén van de voorspellingen is dat in 2050 een post-antibioticatijdperk zal aanbreken waarin er wereldwijd jaarlijks 10 miljoen mensen zullen bezwijken aan infecties die vandaag als ‘banaal’ worden beschouwd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt zelfs dat de antibioticacrisis erger zal zijn dan de aidscrisis uit de jaren tachtig.

    Bangmakerij of toch niet helemaal? ‘Je moet altijd rekening houden met de worstcasescenario’s', vertelt professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) aan Knack.be. ‘Een veralgemeende resistentie tegen antibiotica bij infecties als tuberculose, malaria, hiv en zelfs blaasontstekingen is niet ondenkbaar. Ook longontstekingen waren tot de Tweede Wereldoorlog dodelijk, maar dankzij antibiotica is dit niet meer zo. Daarom is het goed dat de WHO de vinger aan de pols houdt en anticipeert op mogelijke rampscenario’s zoals de recente ebolacrisis heeft aangetoond.'

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Kabinet wil meer onderzoek naar antibiotica-resistentie

    Minister Schippers van Volksgezondheid heeft met ziekenhuizen en huisartsen afspraken gemaakt om problemen aan te pakken die ontstaan doordat steeds meer bacteriën resistent zijn tegen antibiotica. Er wordt nog te vaak verkeerde antibiotica voorgeschreven en er vinden in de zorg volgens de minister nog te veel infecties plaats.

    Over vijf jaar moet het aantal foutief voorgeschreven antibioticakuren gehalveerd zijn en moet ook het aantal infecties in ziekenhuizen flink zijn teruggebracht. Dat staat in het plan van de minister, dat vandaag naar de Tweede Kamer is verstuurd.

    Lees verder op nrc.nl

    Doortje Briedé-Bultman