Kankerpatiënten dupe van prijs medicijnen

  • Doortje Briedé

    Kankerpatiënten krijgen om financiële redenen niet altijd of niet meteen de beste behandeling. Ziekenhuizen lijken bepaalde tests, die kunnen leiden tot een dure behandeling, soms niet uit te voeren. Dat zegt Wim van Harten, bestuurslid van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam.

    De artsen van het Amsterdamse kankerziekenhuis zien steeds vaker patiënten die in hun eigen ziekenhuis niet getest zijn op bepaalde genetische eigenschappen. Hun indruk is dat die testen niet gedaan worden omdat positieve testuitslagen leiden tot peperdure behandelingen die tienduizenden euro's per jaar kosten.

    Daarom verwijzen sommige ziekenhuizen door naar gespecialiseerde ziekenhuizen als het AVL en academische centra. Daarbij kan kostbare tijd verloren gaan. En dat terwijl die dure kankerbehandelingen onder de basisverzekering vallen.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Vijf vragen over dure geneesmiddelen

    Kankerpatiënten krijgen niet altijd de beste behandeling die beschikbaar is. Of ze krijgen die niet meteen. Sommige ziekenhuizen geven bepaalde behandelingen met heel dure geneesmiddelen niet of niet altijd als het moet. Omdat ze het geld er niet voor hebben. Vijf vragen over de financiering van die dure geneesmiddelen.

    Hoe krijgen de ziekenhuizen die dure middelen vergoed? Er zijn twee soorten heel dure geneesmiddelen: weesgeneesmiddelen en dure geneesmiddelen. Weesgeneesmiddelen zijn medicijnen tegen heel zeldzame ziekten zoals bijvoorbeeld de ziekten van Pompe, Fabry en Gaucher. Die middelen kosten per patiënt per jaar honderdduizenden euro's.  Alle patiënten met zo'n zeldzame ziekte worden in één ziekenhuis behandeld. Als zich een nieuwe patiënt meldt, krijgt het ziekenhuis de kosten van zijn of haar behandeling helemaal vergoed. Er zijn niet veel patiënten met zo'n zeldzame ziekte. En daar zit hem precies het verschil met de dure geneesmiddelen.

    Hoe gaat dat dan? Er zijn veel meer patiënten die in aanmerking komen voor dure geneesmiddelen. Die dure geneesmiddelen - die tienduizenden euro's per jaar kosten - moeten betaald worden uit het budget dat de ziekenhuizen afspreken met de zorgverzekeraars. Daarover wordt onderhandeld. Ziekenhuizen maken een zo goed mogelijke prognose van het bedrag dat ze denken kwijt te zijn aan dure geneesmiddelen, in de praktijk vaak kankermedicijnen. De zorgverzekeraars nemen dat begrote bedrag dan geheel of gedeeltelijk over.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Onacceptabel dat patiënten niet de beste behandeling krijgen'

    VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het onacceptabel dat kankerpatiënten niet altijd de behandeling krijgen die nodig is. “Als patiënten louter om financiële redenen worden doorverwezen dan is dat een hele slechte zaak.”

    Rutte reageert in het Radio 1 Journaal op het bericht dat ziekenhuizen bepaalde tests, die kunnen leiden tot een dure behandeling, soms niet uitvoeren. “Het is aan de arts om te zorgen dat een patiënt de juiste behandeling krijgt en niet aan een raad van bestuur, die gaat over het budget.”

    Volgens Rutte ligt de verantwoordelijkheid voor deze dure geneesmiddelen bij de verzekeraars en de directie van ziekenhuizen. “Het moet ook een prikkel zijn voor ziekenhuizen om efficiënt te werken. Maar het kan niet zo zijn dat efficiëntie betekent dat je patiënten wegschuift. Wie recht heeft op een behandeling, moet hem ook krijgen.”

    Toezichthouders moeten sneller kunnen ingrijpen om te zorgen dat dit ‘doorschuifgedrag’ stopt, vindt Rutte.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ziekenhuizen willen oplossing voor dure medicijnen

    Er moet snel een oplossing komen voor de bekostiging van dure geneesmiddelen. Anders komen ziekenhuizen voor onmogelijke keuzes te staan, zegt Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.  

    Ziekenhuizen moeten steeds meer geld uitgeven aan dure medicijnen, vooral kankermedicijnen. Maar daar staat geen dekkende vergoeding tegenover, aldus Van Rooy.

    Ze doet haar uitspraken in een persverklaring die komt na berichtgeving van de NOS over dure kankermedicijnen. Bestuurder Wim van Harten van het Antonie van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis en voorzitter Hans Gelderblom van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie stelden vrijdag dat kankerpatiënten steeds vaker niet meteen de beste behandeling krijgen en soms zelfs helemaal niet.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    NVZ: ‘Dure patiënten niet op grote schaal doorverwezen’

    De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen herkent het beeld niet dat ziekenhuizen op grote schaal patiënten met de diagnose kanker doorverwijzen omdat de behandeling te duur zou zijn. Dat zegt woordvoerder Wouter van der Horst van de NVZ in reactie op het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis dat zegt steeds vaker patiënten te zien die om die reden zijn doorverwezen door hun eigen ziekenhuis.

    Volgens het in de behandeling van kanker gespecialiseerde ziekenhuis worden patiënten daardoor te laat of niet juist behandeld. Van der Horst: ‘Ik sluit niet uit dat er vanuit kostenoverwegingen wordt doorverwezen, maar dan gaat het zeker niet om grote aantallen.’

    Lees verder op artsennet.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    80 procent ziekenhuizen komt geld tekort voor medicijnen

    80 procent van de algemene ziekenhuizen komt geld tekort voor dure medicijnen, omdat ze van zorgverzekeraars te weinig budget krijgen. Dat staat in een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) waaraan 55 van de 75 algemene ziekenhuizen hebben meegedaan.

    Ziekenhuizen en verzekeraars maken voor elk jaar een schatting hoeveel patiënten heel dure geneesmiddelen nodig hebben. Op grond daarvan wordt een begroting opgesteld. Als een ziekenhuis in werkelijkheid meer van dat soort patiënten krijgt of als er gedurende dat jaar betere, maar duurdere geneesmiddelen op de markt komen, ontstaat een tekort. Dat kan per ziekenhuis in de miljoenen euro's lopen. De meeste ziekenhuizen kunnen dat tekort niet op een verzekeraar verhalen.

    Patiënten merken daar niets van, ze worden gewoon behandeld, zei NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy in het NOS Radio 1 Journaal. Zij bestrijdt dat ziekenhuizen deze patiënten naar gespecialiseerde ziekenhuizen verwijzen, om zelf niet voor de dure behandeling op te hoeven draaien.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Mijn ziekenhuis verbiedt dure kankermedicijnen'

    Van een Nederlands ziekenhuis mogen artsen vanwege de hoge kosten reguliere kankermedicijnen niet verstrekken. Dat zegt een oncoloog die anoniem wil blijven vanavond in Nieuwsuur. Hij voelt zich als arts daardoor niet in staat de juiste zorg te verlenen aan zijn patiënten, die niet op de hoogte zijn van het verbod. Bij zijn directie krijgt hij echter geen gehoor.

    Meer ziekenhuizen geven om financiële redenen niet altijd of niet meteen de beste behandeling. Zo krijgt de helft van de darmkankerpatiënten het dure geneesmiddel Avastin niet, omdat ziekenhuizen er geen geld voor hebben.

    Dat blijkt uit een nog niet-openbare studie naar uitgezaaide darmkanker, van Kees Punt, hoogleraar Interne geneeskunde in het AMC, die dit weekend een ingezonden brief schreef in NRC Handelsblad. De behandeling met dure medicijnen als Avastin kost rond de 5000 euro per maand. Patiënten krijgen gemiddeld een behandeling van negen maanden. De totale kosten per patiënt bedragen tussen de veertig- en vijftigduizend euro.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Ziekenhuis verbiedt dure kankerkuur'

    De raad van bestuur van een Nederlands ziekenhuis verbiedt artsen vanwege de hoge kosten reguliere kankermedicijnen te verstrekken. Dat zegt een oncoloog die anoniem wil blijven dinsdag in Nieuwsuur.

    De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de zorgverzekeraars stellen volgens de nieuwsrubriek dat alle kankerpatiënten in elk ziekenhuis een reguliere behandeling krijgen.

    Lees verder op telegraaf.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Maak fonds voor dure geneesmiddelen'

    Er moet extra geld komen voor ziekenhuizen die dit jaar extra kosten maken aan dure medicijnen en daardoor financiële tekorten hebben. Ook moet er vanaf 2016 een apart fonds komen waaruit dure geneesmiddelen achteraf vergoed kunnen worden, los van de bestaande ziekenhuisbudgetten.

    Dat schrijft KWF Kankerbestrijding in een rapport dat vandaag wordt aangeboden aan minister Schippers van Volksgezondheid.

    In drie jaar tijd zijn de geneesmiddelenkosten voor kanker met 80 procent gestegen, naar 675 miljoen euro in 2014. Nadat KWF vorig jaar waarschuwde dat zonder ingrijpen de financiering van dure geneesmiddelen onmogelijk wordt, vroeg de minister KWF een werkgroep samen te stellen om de acute problemen in kaart te brengen en mogelijke oplossingen aan te dragen. Op basis van dit rapport gaat ze kijken waar ze haar beleid moet aanpassen.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Hoogleraar constateert fikse ongelijkheid in kankerzorg

    De kans dat een patiënt het meest effectieve medicijn krijgt, kan in het ene ziekenhuis  tot zeven keer hoger zijn dan in het andere ziekenhuis. De hoge kosten van de nieuwe, dure geneesmiddelen tegen kanker kunnen door veel ziekenhuizen niet meer worden opgebracht.

    Er klinken al langer geluiden over verschillen in kankerzorg maar die konden tot nu toe niet worden gestaafd met cijfers. De Rotterdamse hoogleraar Carin Uyl-de Groot analyseerde voor het eerst van zes geneesmiddelen de variatie in voorschrijfgedrag. Uyl keek naar nieuwe middelen tegen borstkanker, longkanker en prostaatkanker. Kankerpatiënten blijken beter af in Groningen dan in Drenthe: ziekenhuizen in de noordelijke provincie geven aan een nieuw borstkankermedicijn bijvoorbeeld zeven keer zoveel geld uit per patiënt. Een ander middel tegen borstkanker, sinds twee jaar op de markt, blijkt aan vijftien ziekenhuizen nooit te zijn verkocht, terwijl dat medicijn, aanbevolen door de beroepsgroep, de overleving van vrouwen aanzienlijk vergroot.

    De cijfers over de ongelijkheid in de kankerzorg vormen het fundament van een rapport over de financiering van nieuwe, dure kankermedicatie, dat een werkgroep van KWF Kankerbestrijding donderdag aanbood aan minister Schippers van Volksgezondheid. Er komen steeds meer medicijnen tegen de ziekte maar die zijn extreem duur. Alleen al voor immunotherapie bij longkanker (waarbij de eigen afweer wordt gestimuleerd om tumorcellen op te ruimen) is volgend jaar 75 miljoen euro nodig. Bij elkaar is in 2016 300 miljoen euro extra vereist, bovenop de 675 miljoen die nu al aan geneesmiddelen tegen kanker worden uitgegeven. De verwachting is dat de uitgaven jaarlijks met 10 tot 15 procent stijgen omdat het aantal kankerpatiënten toeneemt alsmede het aantal nieuwe geneesmiddelen.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman