Nieuw onderzoek naar vermoeidheidsziekte ME

  • Doortje Briedé

    De Gezondheidsraad gaat in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek doen naar de vermoeidheidsziekte myalgische encefalomyelitis (ME). Het parlement heeft dat de Gezondheidsraad gevraagd op aandringen van patiëntenverenigingen. Die hebben 56.000 handtekeningen verzameld.

    Er is nog weinig bekend over de oorzaken van ME, dat ook wel het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) wordt genoemd. Mensen die het hebben klagen vooral over mentale vermoeidheid, slappe spieren, slaapstoornissen en concentratieverlies.

    De Gezondheidsraad gaat onderzoek doen naar de oorzaken en behandelingsmethoden van ME. Er wordt daarvoor een commissie van deskundigen samengesteld.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Onbegrepen zieken lijden evenveel als ‘officiële’ zieken

    Mensen die een ziekte hebben die niet erkend is, hebben evenveel klachten als mensen die een wel erkende ziekte hebben. Patiënten met bijvoorbeeld het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of fibromyalgie hebben het even zwaar als mensen die multiple sclerose (MS) of reumatoïde artritis hebben.

    Hoogleraar psychosomatiek Judith Rosmalen aan het Universitair Medisch Centrum Groningen concludeert dat na onderzoek. 'Hun gezondheidsprobleem is net zo groot", zegt Rosmalen in Trouw.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Erkende of onbegrepen ziekte: lijden is even groot

    Eindelijk erkenning voor het leed van mensen met een onbegrepen ziekte. Patiënten met kwalen als het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) hebben het even zwaar als mensen met een medisch wél verklaarde ziekte, zo blijkt uit Gronings onderzoek. “Hun gezondheidsprobleem is net zo groot”, aldus Judith Rosmalen, hoogleraar psychosomatiek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). “Het is schandalig hun klachten af te doen als aanstellerij, alleen omdat artsen de oorzaken niet kunnen vinden.”

    Rosmalen en haar collega's deden onderzoek onder 90.000 Nederlanders, vooral uit de drie noordelijke provincies. Eerst inventariseerden zij hoe vaak de volgende zes ziektes voorkwamen: CVS, fybromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren), het prikkelbare darmsyndroom, multiple sclerose (MS), reumatoïde artritis en ontstekingsziekten van de darm. De drie eerste zijn ‘onbegrepen’ ziektes, ook wel SOLK genoemd: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

    De mensen die leden aan één van deze ziektes kregen vervolgens vragenlijsten voorgelegd, waarmee de onderzoekers hun kwaliteit van leven konden meten. Mensen met CVS blijken evenveel lichamelijke klachten en beperkingen te hebben als MS-patiënten. Ook hebben de onbegrepen ziektes evenveel sociale gevolgen: fybromyalgie- en reuma-patiënten moeten bijvoorbeeld net zo vaak werk verzuimen.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman