Schippers bezorgd over stijging kosten ggz

  • Doortje Briedé

    Minister Edith Schippers van VWS kan zich in hoofdlijnen vinden in het advies van de commissie-Meurs over het hoofdbehandelaarschap in de ggz. Maar ze maakt zich wel zorgen over de stijgende kosten in de ggz.

    Al jaren bakkeleien ggz-aanbieders en zorgverzekeraars over wie in de ggz hoofbenahdelaar mag zijn. Dat is belangrijk voor de financiën, want alleen de hoofdbehandelaar mag dbc's openen, sluiten en declareren. De commissie-Meurs, aan het werk gezet door Schippers, maakt een einde aan deze twist.  Volgens de commissie hebben zorgverzekeraars door een gebrek aan inzicht in de kwaliteit van zorg hun toevlucht hebben genomen tot een beperkte lijst van beroepsbeoefenaren die hoofdbehandelaar mogen zijn. De commissie, die deze week het rapport Hoofdbehandelaarschap in de ggz als noodgreep' presenteerde, vindt dit een verkeerde oplossing. De commissie stapt af van het begrip ‘hoofdbehandelaarschap ggz’, omdat dit te veel is verbonden aan degene die inhoudelijk verantwoordelijk is voor de zorg. Volgens de commissie draait het in de ggz tegenwoordig meer om degene die verantwoordelijk is voor de coördinatie van de behandeling en introduceert daarom de ‘regiebehandelaar’. De brancheorganisaties in de ggz moeten samen een kwaliteitsstatuut opstellen waarin per behandeling staat aan welke eisen zo'n regiebehandelaar moet voldoen.

    Lees verder op zorgvisie.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Onderzoek naar toename van verwarde mensen

    De opvang en zorg van verwarde mensen in Nederland moet worden verbeterd. Het probleem is urgent en moet worden aangepakt, concluderen alle betrokken partijen. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft daarom in de Tweede Kamer een breed plan van aanpak aangekondigd, dat de groei van het aantal verwarde mensen moet tegengaan. Gemeentes krijgen daarbij de regie.

    Door de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg worden er minder mensen opgevangen in instellingen. De bedoeling is dat ze een vorm van zorg thuis krijgen, maar het beeld is dat er meer verwarde mensen op straat belanden.

    Schippers zei in een debat in de Tweede Kamer dat de groep verwarde personen lijkt toe te nemen, maar ze vindt het niet rechtstreeks te wijten aan de afbouw van bedden in instellingen.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Politie draait te vaak op voor opvang psychische patiënten

    De bezuinigingen op de zorg treffen patiënten met psychische klachten hard, en de politie moet het oplossen. Zo kan het niet verder, vinden Han Busker en Gijs van Dijk.

    "Politieagenten hebben er hun handen vol aan: crisissituaties die worden veroorzaakt door mensen in psychische nood. De afgelopen maanden haalden diverse incidenten het nieuws. Van een verwarde man die zichzelf verminkte tot een persoon die expres thuis de gaskraan open liet staan.

    Het aantal meldingen bij de politie waarbij een verward persoon was betrokken, is explosief gestegen van 40.000 in 2011 naar 60.000 in 2014.

    Deze mensen belanden dikwijls in een politiecel terwijl zij eigenlijk zorg nodig hebben. “Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt”, reageerde de politie onlangs.

    Minister Edith Schippers van volksgezondheid, verantwoordelijk voor de geestelijke gezondheidszorg, strooit ondertussen iedereen zand in de ogen. Zij zegt - in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Trimbos Insituut - geen verband te zien tussen de bezuinigingen, de vermindering van het aantal bedden in instellingen en de toename van het aantal verwarde mensen op straat."

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman