Psychische hulp bij kanker afhankelijk van goodwill

  • Doortje Briedé

    De vier instituten in Nederland die psychische hulp bieden aan kankerpatiënten en hun familie verkeren in grote financiële nood. Voor een substantieel deel van hun inkomsten zijn ze afhankelijk van golftoernooien, oldtimerraces en fancy fairs. ‘Als er één gala mislukt, vallen wij om’, aldus het Helen Dowling Instituut (HDI).

    Volgens de instellingen komt dit doordat de tarieven van de zorgverzekeraars niet toereikend zijn en gebaseerd zijn op de ‘normale’ ggz-zorg. Ze zeggen dit al jaren tevergeefs aan te kaarten bij de verzekeraars.

    'Wij moeten eenvijfde van onze begroting bij elkaar krijgen met golftoernooien, gala's, zwempartijen en fancy fairs', zegt directeur Bram Kuiper van het HDI. Hij heeft een aparte afdeling fondsenwerving moeten oprichten. ‘We lopen langs de rand van de afgrond. We houden onszelf al jaren watertrappelend overeind. Maar we kunnen het bijna niet meer dragen.’

    'De situatie is nijpend', zegt directeur Otto van den Brink van De Vruchtenburg, een vergelijkbare gezondheidsinstelling in Rotterdam. ‘Wij krijgen 20 tot 30 procent van de kosten niet gedekt.’ Ook zijn instelling dicht de gaten met sponsorlopen, wijnverkoop, gala's, oldtimerraces, donaties en erfenissen.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Psychische hulp bij kanker in gevaar

    Instituten die psychische hulp bieden aan kankerpatiënten en hun familie hebben grote financiële problemen. Zij zijn afhankelijk van golftoernooien en andere incidentele inzamelingsacties.

    Dat meldt De Volkskrant vandaag. Volgens de vier instellingen, waaronder het Helen Dowling Instituut (HDI) in onder meer Bilthoven en De Vruchtenburg in Rotterdam, is de nood ontstaan doordat de tarieven zijn gebaseerd op de ‘normale’ ggz-zorg en niet toereikend zijn. Het HDI haalt een vijfde van de begroting uit golftoernooien, gala’s, zwempartijen en fancy fairs; De Vruchtenburg zegt 20 tot 30 procent van de kosten niet gedekt te krijgen, en ziet zich gedwongen tot vergelijkbare activiteiten. En dat terwijl de psychische zorg voor kankerpatiënten ‘grillig’ is en ‘arbeidsintensief’.

    Lees verder op artsennet.nl

    Doortje Briedé-Bultman