'Totalbodyscans' zorgen voor schijnzekerheid en moeten daarom verboden blijven, vinden artsen. Patiënten voelen zich gerustgesteld als er niets uit zo'n screening komt, maar kunnen een half jaar later toch doodziek blijken. Daarbij jagen ze de zorgkosten op en zorgen ze voor onnodige angst bij patiënten, betoogde hoogleraar ethiek Theo Boer vandaag in zijn oratie. Toch zijn preventieve screenings niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. Hoe zit het met het nut en de noodzaak van andere onderzoeken?

Iedere twee jaar krijgen Nederlandse vrouwen tussen de 50 en 75 jaar een oproep om een röntgenfoto (mammografie) te laten maken van hun borsten. Veel vrouwen doen dat ook: acht op de tien komen opdagen bij het onderzoek dat eventuele tumoren in een vroeg stadium moet opsporen - nog voor er een ‘knobbeltje’ voelbaar is. 

Doel van dit bevolkingsonderzoek is om het aantal vrouwen dat overlijdt aan borstkanker omlaag te brengen. Want hoe eerder ontdekt, hoe groter een kans op een succesvolle behandeling. Sinds de invoering van de screening in 1990 is het aantal doden door borstkanker met een kwart gedaald.

Lees verder op trouw.nl

Doortje Briedé-Bultman