Tekorten aan medicijnen opgelopen tot recordhoogte

  • Doortje Briedé

    Het tekort aan medicijnen in Nederland is het afgelopen jaar opgelopen tot recordhoogte. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de KNMP, de beroepsvereniging voor apothekers. In 2014 ging het om meer dan 500 medicijnen die fabrikanten - meestal tijdelijk - niet kunnen leveren. De apothekers noemen de tekorten in sommige gevallen levensbedreigend.

    Oorzaak voor het tekort is vaak dat de productie economisch niet meer rendabel is. Het gaat hierbij om medicijnen voor ernstige ziektes, zegt Doerine Postma, apotheker en onderzoeker bij de KNMP: “Het gaat om middelen voor ernstige aandoeningen. We hebben het over hartmedicijnen, medicijnen tegen epilepsie. Die kunnen er soms gewoon even niet zijn. Dat is toch levensbedreigend.”

    Lees verder op bnr.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    KNMP: Overheid moet toezien op beschikbaarheid medicijnen

    De overheid moet meer toezicht gaan houden op de beschikbaarheid van medicijnen. Dat vindt de KNMP, die vaststelt dat het steeds vaker voorkomt dat medicijnfabrikanten bepaalde middelen niet kunnen leveren.

    In 2014 ging dat om 527 middelen, in 2013 waren het nog 426 middelen en in 2004 91 medicijnen. Het gaat vooral om tijdelijke tekorten, doordat fabrikanten kleinere voorraden aanhouden en productielocaties schrappen. Als er ergens een kink in de kabel komt, zoals een productievertraging, zijn medicijnen meteen niet meer leverbaar. In de afgelopen periode waren bijvoorbeeld diverse steroïdecrèmes, domperidon-zetpillen, ethymal-stroop, broomperidol en digoxine niet beschikbaar.

    Lees verder op artsennet.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Medicijnen zijn steeds vaker niet meer leverbaar

    Patiënten krijgen steeds vaker te horen dat een medicijn niet leverbaar is. In 2013 werd aan de balie bij 426 middelen nee verkocht, inmiddels zijn dat er honderd meer. Dat leidt tot ergernis én allerlei nare bijwerkingen.

    Per middel zijn minstens honderden patiënten gedupeerd, weet apothekersorganisatie KNMP. Het ging afgelopen jaar onder meer om medicijnen tegen chronische darmontstekingen, groeihormonen voor kinderen, antidepressiva en antibioticakuren tegen huidinfecties als krentenbaard.

    Lees verder op gelderlander.nl

    Doortje Briedé-Bultman