Te veel vitamines en spoorelementen (mineralen waarvan slechts sporen in het menselijk lichaam aanwezig zijn) opnemen is vaak niet nuttig en kan bovendien schadelijk zijn. Daarom heeft de Hoge Gezondheidsraad zijn voedingsaanbevelingen voor die nutriënten herzien en vastgelegd wat de maximale hoeveelheden zijn die kunnen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen of op de markt kunnen worden gebracht in voedingssupplementen.
'Tot nu toe was enkel een bovengrens aangegeven waarna de nutriënten schadelijk zijn. We weten ondertussen echter dat een extra inname van nutriënten vaak niet nuttig is en zelfs schadelijk kan zijn', aldus HGR-expert Guy De Backer (UGent).
Zo wordt vitamine E in verband gebracht met prostaatkanker, kan een teveel aan ijzer tot leverproblemen leiden en een ‘overdosis’ vitamine D nierstenen veroorzaken. ‘Vitamine D zit in de lift en wordt aangeprezen voor bijvoorbeeld de preventie van hart- en vaatziekten of tegen het verouderingsproces, maar het is eigenlijk niet bewezen dat dat allemaal wel klopt’, aldus De Backer.