14 procent van de patiënten zegt af te hebben gezien van een vervolgbehandeling, omdat die onder hun eigen risico valt. En hoewel bijna iedereen inmiddels inzicht in zijn kosten heeft, snapt bijna de helft niets van de rekeningen.
Het onderzoek onder ruim 9000 mensen is een initiatief van patiëntenfederatie NPCF, het landelijk platform GGZ en gehandicaptenorganisatie Ieder(in). Volgens de NPCF zien met name mensen met een beperking of psychische problemen af van een vervolgbehandeling, zoals een bezoek aan een specialist, een laboratoriumonderzoek of pillen bij de apotheek. Een woordvoerder: ,,Mensen met chronische ziekten als diabetes maken gegarandeerd hun eigen risico op, maar deze groepen - met toch al een kleine portemonnee - niet. Hun zorg beperkt zich veelal tot de huisarts."
Volgens de patiëntenkoepels levert het onderzoek bewijs dat het eigen risico wel degelijk zorgmijding in de hand werkt, in tegenstelling tot wat minister Schippers (Zorg, VVD) tot nu toe beweert.
Ook concluderen zij dat van Schippers' roep om transparantie in de praktijk weinig terechtkomt. Want ondanks dat mensen willen weten hoeveel zorg kost (86 procent) en ook inzicht hebben in hun rekeningen (91 procent), snappen ze er nauwelijks iets van (42 procent). Zo klagen ze over medische termen en zeggen de informatie niet aan genoten behandelingen te kunnen koppelen.