Patiënt mijdt zorg om kosten van eigen risico

  • Doortje Briedé

    14 procent van de patiënten zegt af te hebben gezien van een vervolgbehandeling, omdat die onder hun eigen risico valt. En hoewel bijna iedereen inmiddels inzicht in zijn kosten heeft, snapt bijna de helft niets van de rekeningen.

    Het onderzoek onder ruim 9000 mensen is een initiatief van patiëntenfederatie NPCF, het landelijk platform GGZ en gehandicaptenorganisatie Ieder(in). Volgens de NPCF zien met name mensen met een beperking of psychische problemen af van een vervolgbehandeling, zoals een bezoek aan een specialist, een laboratoriumonderzoek of pillen bij de apotheek. Een woordvoerder: ,,Mensen met chronische ziekten als diabetes maken gegarandeerd hun eigen risico op, maar deze groepen - met toch al een kleine portemonnee - niet. Hun zorg beperkt zich veelal tot de huisarts."

    Volgens de patiëntenkoepels levert het onderzoek bewijs dat het eigen risico wel degelijk zorgmijding in de hand werkt, in tegenstelling tot wat minister Schippers (Zorg, VVD) tot nu toe beweert.

    Ook concluderen zij dat van Schippers' roep om transparantie in de praktijk weinig terechtkomt. Want ondanks dat mensen willen weten hoeveel zorg kost (86 procent) en ook inzicht hebben in hun rekeningen (91 procent), snappen ze er nauwelijks iets van (42 procent). Zo klagen ze over medische termen en zeggen de informatie niet aan genoten behandelingen te kunnen koppelen.

    Lees verder op ad.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Veel mensen niet naar arts vanwege eigen risico'

    Het eigen risico in de zorg leidt ertoe dat veel mensen niet of later naar de dokter gaan. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van zorgverzekeraar VGZ. Het uitstelgedrag leidt vaak tot ergere medische klachten en daardoor uiteindelijk tot hogere kosten. VGZ vindt daarom dat het eigen risico omlaag moet.

    Volgens het onderzoek heeft 18 procent van de Nederlanders dit jaar zorg uitgesteld of gemeden. Bijna de helft van die mensen (47 procent) zegt dat dat komt door het eigen risico, dat dit jaar 375 euro bedraagt en volgend jaar 385 euro. Jongeren stellen het doktersbezoek vaker uit dan ouderen.

    Vooral de huisarts wordt minder bezocht, hoewel de kosten van een consult niet onder het eigen risico vallen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna eenderde van de mensen dat niet weet. Maar ook mensen die wel weten dat de huisarts helemaal wordt vergoed, stellen een bezoek soms uit. Volgens VGZ zijn zij bang voor vervolgkosten, zoals medicijnen of een foto in het ziekenhuis. Die kosten vallen wel onder het eigen risico. 

    Naast de huisarts (55 procent) worden ook de specialist in het ziekenhuis (35 procent), medicijnen op recept (31 procent) en de fysiotherapeut (13 procent) genoemd als kosten die vermeden worden. Tweederde van de mensen die zorg hebben uitgesteld, zegt dat de klachten daarna erger zijn geworden. De meesten zijn daarom later alsnog naar een arts gegaan, vaak met hogere kosten als gevolg.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman