In Engeland is een osmiumverbinding gevonden die tegen eierstokkanker 49 keer effectiever is dan cisplatina. En ze is nog goedkoper te produceren ook, blijkt uit een publicatie in PNAS.

Die 49 keer is dan het gemiddelde resultaat bij 809 verschillende kankercellijnen in vitro. Op levende patiënten is FY26 nog niet getest, dus het kan nog tegenvallen.

 

FY26, omschreven als PF6, lijkt vooral gebruik te maken van DNA-beschadigingen in de mitochondriën. Normaal gesproken voorzien die de cel van energie, via oxidatieve fosforylering. Maar in tumoren gedijen mitochondriën slecht. Hun metabolisme levert altijd al reactieve zuurstof (ROS) op als bijproduct, en door de beschadigingen wordt dat nog veel meer. En dat veroorzaakt weer een overmaat aan oxidatieve stress in de rest van de cel.

 

Waarschijnlijk is dit een van de redenen voor het zogeheten Warburgeffect, dat tumorcellen laat overschakelen naar glycolyse en melkzuurvergisting als energiebron. Dat is veel minder efficiënt maar verloopt tenminste buiten de mitochondriën om.

Lees verder op c2w.nl

Doortje Briedé-Bultman