Schoppen, strekken, opstaan om te gaan lopen; als je last hebt van rusteloze benen, kan dit je (nacht)rust behoorlijk verstoren. Dit kun je eraan doen.

Krijg jij ‘s avonds of ‘s nachts als je je rustig zit of ligt vaak last van een kriebelend of onrustig gevoel in je benen (soms armen) waardoor je ze met geen mogelijkheid stil kunt houden? Als je je benen beweegt, gaat het wel weer, maar daarna begint de ellende weer van voren af aan? Als dit vaak voorkomt, dan heb je waarschijnlijk last van het Restless Legs Syndroom (RLS), een aandoening van het zenuwstelsel.

Mogelijke oorzaak: ijzertekort. Als je last hebt van rusteloze benen, dan merk je dat vooral ‘s avonds en ‘s nachts, dan zijn de klachten het ergst. De oorzaak van RLS staat niet precies vast, maar wordt gezocht in een verstoring van de dopaminehuishouding. Ook is het vaak erfelijk en kunnen de klachten erger worden als je ouder wordt. Van een ijzertekort kun je ook rusteloze benen krijgen. Daarnaast kunnen zwangerschap, bepaalde medicijnen en de ziekte van Parkinson RLS veroorzaken of verergeren.

Lees verder op margriet.nl

Doortje Briedé-Bultman