Staar zou zomaar eens te behandelen kunnen zijn met oogdruppels gebaseerd op het hoofdbestanddeel van Nivea-crème. Chinese en Amerikaanse oogartsen hebben ontdekt dat de stof lanosterol, zoals het ingrediënt heet, vertroebelingen in de lens die staar veroorzaken fors vermindert.

In het wetenschapstijdschrift Nature laat het onderzoeksteam zien hoe lanosterol, een verbinding verwant aan cholesterol, staar oplost in de ooglenzen van konijnen en honden. Dat zou het begin van iets moois kunnen zijn: staar is nu alleen te verhelpen met een operatie waarbij de vertroebelde lens wordt vervangen door een kunststof lens. Die ingreep is in armere landen vaak niet beschikbaar en jaagt in westerse landen de ziektekosten omhoog. In Nederland alleen kost het behandelen van staar jaarlijks tussen de 150 en 200 miljoen euro.

Een ontdekking met grote mogelijkheden, al is het nog vroeg dag, mailt desgevraagd oogonderzoeker James Fielding Hejtmancik van het Amerikaanse National Eye Institute, zelf niet betrokken bij de experimenten. ‘Bedenk daarbij dat er weinig bekend is over het gebruik van lanosterol in oogdruppels’, tekent hij aan. Somberder is de Nijmeegse emeritus hoogleraar moleculaire biologie Lettie Lubsen, die veel onderzoek deed naar staar. ‘Het is met oogdruppels al ontzettend vaak geprobeerd. Maar altijd zonder succes.’

Lees verder op volkskrant.nl

Doortje Briedé-Bultman