Onderzoek: uitzaaiing borstkanker afremmen
Onderzoekers van het VIB en de KU Leuven hebben aangetoond dat uitzaaiing bij borstkanker kan afgeremd worden door de expressie van zuurstofsensor PHD2 te verlagen.
Borstkanker is de op een na dodelijkste kanker bij vrouwen, hoofdzakelijk door uitzaaiing.
De resultaten van dit onderzoek wijzen erop dat PHD2-inhibitie een veelbelovend therapeutisch potentieel heeft.
De studie werd gepubliceerd in het toonaangevende medische vaktijdschrift Cell Reports, dat bericht over baanbrekend biologisch onderzoek.
Dit is de eerste studie waarbij het effect van geblokkeerde PHD2-expressie wordt nagegaan in een model met spontane borstkanker. Dit is een betere imitatie van menselijke kankers dan de modellen met getransplanteerde tumoren gebruikt in eerder onderzoek.
De studie leidde tevens tot de vaststelling dat stromale fibroblasten (cellen die kankerweefsel ondersteunen en de verspreiding van kankercellen in de hand werken) een onverwachte rol blijken te spelen.
Een onderzoeksteam onder leiding van Peter Carmeliet (VIB/KU Leuven) heeft ontdekt dat genetische blokkering van PHD2 leidt tot aanzienlijk minder metastase (uitzaaiing) van borstkanker, de grootste doodsoorzaak bij borstkankerpatiënten.
Uit het onderzoek is gebleken dat geblokkeerde PHD2-expressie de tumorgroei niet stimuleert, en dus een veilige therapeutische benadering is. Hiermee worden de strijdige resultaten van eerdere experimenten met suboptimale tumormodellen weerlegd.
Lees verder op engineeringnet.be
Doortje Briedé-Bultman