Wetenschappers boeken vooruitgang in zoektocht naar middel tegen uitzaaiing borstkanker

  • Doortje Briedé

    Onderzoekers van het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en de KU Leuven hebben vooruitgang geboekt in de zoektocht naar een middel om de uitzaaiing van borstkanker, de op een na dodelijkste kanker bij vrouwen, te belemmeren. Hun studie werd gepubliceerd in het toonaangevende medische vaktijdschrift Cell Reports.

    Het onderzoek toonde aan dat een geblokkeerde expressie van PHD2, een eiwit dat zuurstoftekort in het bloed detecteert, leidt tot aanzienlijk minder uitzaaiing van borstkanker. Dat is van belang, want er bestaat nog geen efficiënte behandeling tegen de uitzaaiing. Bovendien toonde het onderzoek aan dat het blokkeren van de PHD2-expressie tumorgroei niet stimuleert en dus een veilige therapeutische benadering is.

    Lees verder op demorgen.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Vlaamse onderzoekers vinden nieuwe piste tegen borstkanker

    Vlaamse onderzoekers hebben een nieuwe piste gevonden in de zoektocht naar een middel om de uitzaaiing van borstkanker te belemmeren. Borstkanker is bij vrouwen de op een na dodelijkste kanker, vooral door uitzaaiing. Verder onderzoek is nu nodig.

    De studie van de onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de KU Leuven is gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift Cell Reports.

    Het onderzoeksteam onder leiding van Peter Carmeliet heeft ontdekt dat het genetisch blokkeren van PHD2, (Prolyl Hydroxylase Domain 2), een eiwit dat het zuurstofgehalte detecteert en mee regelt, leidt tot aanzienlijk minder metastase of uitzaaiing van borstkanker.

    Uitzaaiingen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij borstkanker en ondanks alle vooruitgang op het vlak van borstkankertherapie, is er nog steeds geen efficiënte behandeling om die uitzaaiingen te verhinderen.

    Uit het onderzoek is bovendien gebleken dat geblokkeerde PHD2-expressie de tumorgroei niet stimuleert, en dus veilig is als therapie.

    Lees verder op deredactie.be

    Een ingekleurde SEM-foto van een borstkankercel © Belga

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Onderzoek: uitzaaiing borstkanker afremmen

    Onderzoekers van het VIB en de KU Leuven hebben aangetoond dat uitzaaiing bij borstkanker kan afgeremd worden door de expressie van zuurstofsensor PHD2 te verlagen.

    Borstkanker is de op een na dodelijkste kanker bij vrouwen, hoofdzakelijk door uitzaaiing.

    De resultaten van dit onderzoek wijzen erop dat PHD2-inhibitie een veelbelovend therapeutisch potentieel heeft.

    De studie werd gepubliceerd in het toonaangevende medische vaktijdschrift Cell Reports, dat bericht over baanbrekend biologisch onderzoek.

    Dit is de eerste studie waarbij het effect van geblokkeerde PHD2-expressie wordt nagegaan in een model met spontane borstkanker. Dit is een betere imitatie van menselijke kankers dan de modellen met getransplanteerde tumoren gebruikt in eerder onderzoek.

    De studie leidde tevens tot de vaststelling dat stromale fibroblasten (cellen die kankerweefsel ondersteunen en de verspreiding van kankercellen in de hand werken) een onverwachte rol blijken te spelen.

    Een onderzoeksteam onder leiding van Peter Carmeliet (VIB/KU Leuven) heeft ontdekt dat genetische blokkering van PHD2 leidt tot aanzienlijk minder metastase (uitzaaiing) van borstkanker, de grootste doodsoorzaak bij borstkankerpatiënten.

    Uit het onderzoek is gebleken dat geblokkeerde PHD2-expressie de tumorgroei niet stimuleert, en dus een veilige therapeutische benadering is. Hiermee worden de strijdige resultaten van eerdere experimenten met suboptimale tumormodellen weerlegd.

    Lees verder op engineeringnet.be

    Doortje Briedé-Bultman