Meemoeders in een lesbische relatie of vrouwen die een kindje adopteren, kunnen zelf borstvoeding geven. Ze moeten er wel wat voor over hebben.

De procedure voor ‘opgewekte’ borstvoeding werd in 1999 ontwikkeld door de Canadese kinderarts Jack Newman en wordt ook bij ons toegepast. Borstvoedingsdeskundige Laurence De Backer begeleidt vrouwen in Vlaanderen en legt uit wat er gebeurt.

'Liefst zes maanden voor de komst van het kindje ga je de combinatiepil innemen, omdat het oestrogeen erin de borstklieren ontwikkelt. Later komt er domperidon (Motilium®) bij: een bekend geneesmiddel tegen misselijkheid, maar het zet ook de hypofyse in de hersenen aan om het borstvoedingshormoon prolactine aan te maken. Twee maanden voor de verwachte geboorte van de baby stop je met de pil en ga je heel intensief je borsten afkolven. In het begin heb je maar een druppel melk, maar vanaf dan neemt de hoeveelheid per beurt toe. Zo snel mogelijk na de geboorte moet de baby aan jouw borst, want een zuigende baby heeft een grotere invloed op de toeschietreflex dan een afkolfmachine. Zelfs een adoptiekindje dat al enkele maanden met een flesje gevoed is, kun je met een hulpsetje toch weer aan de borst wennen.'

Lees verder op knack.be

Doortje Briedé-Bultman