Anticonceptiepil voorkomt baarmoederkanker

  • Doortje Briedé

    De anticonceptiepil heeft de laatste tien jaar 200.000 gevallen van baarmoederkanker voorkomen. De hormonen in het medicijn voorkomen de ontwikkeling van tumoren. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek in The Lancet Oncology.

    De onderzoekers komen tot die conclusie na een uitgebreide analyse van data uit 36 verschillende studies van 27.276 vrouwen met en 115.743 vrouwen zonder baarmoederkanker. Ze zeggen dat de afgelopen vijftig jaar ongeveer 400.000 gevallen van baarmoederkanker -niet te verwarren met baarmoederhalskanker- zijn voorkomen, waarvan ruim de helft in het afgelopen decennium.

    Lees verder op ad.nl

    Ook vrouwen die gestopt zijn met de pil blijven beschermd. © anp

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    De pil beschermt tegen baarmoederkanker

    Vrouwen die als twintiger de pil nemen, lopen veel minder risico om op latere leeftijd baarmoederkanker te krijgen. Onderzoekers schatten dat zo de laatste tien jaar honderdduizenden gevallen werden voorkomen.

    Elk jaar krijgen ongeveer 1.440 vrouwen in ons land te horen dat ze baarmoederkanker hebben. Dat cijfer zou een pak hoger liggen als de anticonceptiepil nooit was uitgevonden. Want de pil beschermt vrouwen tegen baarmoederkanker. Dat blijkt uit een grootschalige analyse van Britse onderzoekers die vandaag in het medische vakblad The Lancet Oncology verschijnt.

    Lees verder op standaard.be

    Doortje Briedé-Bultman