'Geboortes in Nederland te vaak ingeleid'

  • Doortje Briedé

    Bevallingen in Nederland worden te vaak ingeleid. Dat vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO maakt zich daar zorgen over, zegt een gynaecologe die voor de organisatie werkt. Het opwekken van een bevalling vergroot volgens de WHO de kans op complicaties. 

    Volgens de WHO is het inleiden in slechts 5 procent van de gevallen nodig, terwijl in Nederland inmiddels een op de vijf bevallingen wordt ingeleid. Vaak gebeurt dat zonder medische noodzaak.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Worden bevallingen in Nederland te vaak ingeleid?

    Nederlandse vrouwen bevallen veel te vaak op een kunstmatige manier. Bevallingen worden hier zo frequent ingeleid, meestal zonder medische noodzaak, dat de wereldgezondheidsorganisatie WHO zich zorgen maakt over ons land.

    Een bedenkelijke ontwikkeling, die maandag door het AD werd beschreven in een voorpagina-artikel. Het aantal inleidingen is gestegen, lazen we daar, van 15,5 procent in 2008 naar bijna 22 procent nu, terwijl volgens de WHO 5 procent het maximum is. Het nieuws werd door tal van andere media overgenomen. Vrouwen zijn zelf deels schuldig, zo schreef het AD: ze zouden steeds vaker vragen om de bevalling op te wekken. Artsen, beducht voor complicaties, zouden daar wel voor voelen. Heeft Nederland inderdaad iets uit te leggen?

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    KNOV: Goed voorlichten over voor- en nadelen inleiden

    Het is van belang dat zwangere vrouwen goed worden geïnformeerd over alle voor- en nadelen van het inleiden van de bevalling, zo vindt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Op maandag uitte de Wereldgezondheidsorganisatie haar zorgen over de toename van het aantal kunstmatig opgewekte bevallingen in Nederland. Dit meldt de KNOV.

    Inmiddels worden 21,8 procent van de bevallingen in Nederland ingeleid, vaak zonder medische noodzaak. In 2008 was dat nog 15,5 procent. Volgens KNOV vragen vrouwen er vaker zelf om en dringen artsen erop aan omdat ze bang zijn voor complicaties en aansprakelijkheid. KNOV stelt dat er te weinig aandacht is voor de negatieve gevolgen van een inleiding. Dergelijke bevallingen vergroten de kans op complicaties.

    Lees verder op nationalezorggids.nl

    Doortje Briedé-Bultman