Vrouwen na de menopauze die veel geraffineerde producten eten, zoals wit brood en pasta, worden vaker depressief. Dat melden Amerikaanse onderzoekers.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers analyseerden gegevens van 69.954 vrouwen tussen 50 en 79 jaar die zich tussen 1994 en 1998 aanmeldden in 40 medische centra in de VS (1). Alle dames vulden bij aanvang van de studie een uitgebreide vragenlijst in over hun eetgewoontes. Daaruit berekenden de onderzoekers hoeveel vezels en hoeveel producten met een hoge glycemische index de vrouwen consumeerden.

De glycemische index geeft een idee hoe snel de suikerconcentratie in het bloed stijgt wanneer je een suikerrijk product eet (2). Groenten en fruit hebben bijvoorbeeld een lage glycemische index, terwijl witte pasta, wit brood, ontbijtgranen of koekjes een hoge glycemische index hebben.

Lees verder op eoswetenschap.eu

Doortje Briedé-Bultman