Kennis over uitstrijkje blijft ondermaats

  • Doortje Briedé

    Amper vier op de tien vrouwen weten dat om de drie jaar de aanbevolen frequentie is om een uitstrijkje te laten nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Kankeropsporing bij meer dan duizend vrouwen van 50 tot 64 jaar.

    Zowat de helft van de vrouwen denkt dat je het best elk jaar of om de twee jaar een uitstrijkje laat nemen. Ook al is het uitstrijkje al jaren ingeburgerd, toch zijn er nog altijd hiaten in de kennis erover. Misverstanden ook over baarmoederhalskanker en de vroegtijdige opsporing ervan.

    Het onderzoek maakt ook duidelijk dat amper de helft van de ondervraagde vrouwen weet op welke leeftijd een uitstrijkje om de drie jaar aan te raden is: van 25 tot en met je 64ste jaar.

    Lees verder op gezondheid.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Hoe kunt u zichzelf beschermen tegen baarmoederhalskanker?

    Baarmoederhalskanker is de tweede belangrijkste kanker bij vrouwen in de leeftijdsgroep tussen 15 en 44 jaar. Jaarlijks worden in Vlaanderen ongeveer 350 vrouwen getroffen door deze kanker. 

    Baarmoederhalskanker kunt u op 2 manieren voorkomen:

    • U laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Sinds een aantal jaren bestaan er twee vaccins tegen enkele types van het humaan papillomavirus (HPV). Vaccinatie met een van deze vaccins voordat er besmetting met het virus kan optreden, beschermt in grote mate tegen HPV en daardoor ook tegen baarmoederhalskanker. Vaccinatie beschermt niet tegen alle types HPV die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

    • Door de voorstadia van baarmoederhalskanker te laten opsporen door een uitstrijkje en u bij een positief resultaat tijdig te laten behandelen. 

    Lees verder op gezondheid.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    ‘Baarmoederhalskanker is niet alleen ziekte van jonge vrouwen’

    Amper vier op de tien Vlaamse vrouwen laat nog een uitstrijkje nemen als ze de leeftijd van 55 voorbij zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Kankeropsporing, een expertisecentrum dat bevolkingsonderzoeken naar kanker coördineert. ‘Dat is het gevolg van het idee dat baarmoederhalskanker een ziekte is van jonge vrouwen. We moeten dringend iets doen om die misvatting recht te zetten’, klinkt het.

    De introductie van het HPV-vaccinatie voor jonge meisjes, aandacht voor de dood van een jonge Britse tv-persoonlijkheid die stierf door baarmoederhalskanker: wie enkel die informatie kent zou bijna denken dat baarmoederhalskanker een ziekte is die enkel jonge vrouwen treft. Maar dat is een sterk misverstand. Bijna de helft van de ongeveer 350 Vlaamse vrouwen die jaarlijks die diagnose van baarmoederhalskanker krijgen, is ouder dan 50.

    Lees verder op standaard.be

    Doortje Briedé-Bultman