Hier zit schokkend veel zout in!

  • Doortje Briedé

    Een beetje zout is goed voor u, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram voldoende is. Dat is slecht voor uw bloeddruk, en daarmee voor uw hart en bloedvaten, maar ook voor de nieren. Vermijd dus erg zoute producten, zoals die uit deze top-8.

    Ruim 85 procent van de bevolking eet meer zout dan de aanbevolen maximale hoeveelheid. Overmatig zoutgebruik is ongezond, het verhoogt de bloeddruk en hiermee het risico op hart- en vaatziekten. Maar zout heeft ook een direct schadelijk effect op de nieren. Bij nierpatiënten die overmatig zout gebruiken, gaat de nierfunctie sneller achteruit zodat dialyse eerder nodig is.

    Lees verder op plusonline.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Tienduizenden hartinfarcten en beroertes te voorkomen

    Door bewerkte voedingsmiddelen minder zout te maken of te vervangen door zoutarme alternatieven kunnen de komende jaren tienduizenden hartinfarcten en beroertes worden voorkomen. Dat stelt RIVM-wetenschapper Marieke Hendriksen in haar promotieonderzoek.

    Als de producenten de hoeveelheid zout in hun voedingsmiddelen halveren, krijgen Nederlanders volgens Hendriksen bijna 40 procent minder zout binnen. Dat zou de komende twintig jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes schelen.

    Soortgelijke cijfers heeft Hendriksen over alternatieve, zoutarme voedingsmiddelen. Als Nederlanders hun huidige eten laten staan en vervangen door die alternatieven, scheelt dat eveneens tienduizenden hartinfarcten en beroertes.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman