'Het is tijd om de wensgeneeskunde te beteugelen'

  • Doortje Briedé

    Dokters doen steeds vaker dingen zonder een strikt medische noodzaak. Nieuwe richtlijnen moeten duidelijk maken wanneer ze voorrang geven aan ‘echte’ geneeskunde.

    Rimpels opvullen met botox of de ‘total body scan’ - die voorbeelden zijn al langer bekend. Maar de zogeheten ‘wensgeneeskunde’  breidt zich ook uit buiten de cosmetische chirurgie, schrijft het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) in een rapport dat morgen verschijnt. Wat te denken van de keizersnede zonder medische noodzaak of de moedervlek die zo goed als zeker geen huidkanker voorspelt maar er niet fraai uitziet?

    'Verbeteren' of noodzaak?

    Het CEG, een samenwerking van de adviesorganen Gezondheidsraad en Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving, vindt dat artsen zich beter moeten realiseren wat het effect is op hun werk van al deze wensgeneeskunde. Hun reguliere werk, dat wel bijdraagt aan genezing, kan in de knel komen. Zeker nu er steeds vaker grenzen worden gesteld aan het budget van ziekenhuizen, kan de wens om de patiënt te ‘verbeteren’ de noodzaak verdrukken om ziekte te bestrijden.

    Ook de gevolgen van ‘wensgeneeskunde’  kunnen reguliere zorg verdringen. Wie bijvoorbeeld een - cosmetische - ooglidcorrectie laat uitvoeren, heeft later kans op complicaties. De zorg daarvoor - die dan wel medisch noodzakelijk is - gaat ten koste van de zorg voor andere zieken.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Injectables: de cijfers

    “Mama, waarom kijk je zo boos?” Sinds de dochter van Sophie Hilbrand dat aan haar vroeg, vraagt ze zich af of zij haar kreukelzones ook moet laten gladstrijken. In het BNN-programma Sophie in de Kreukels – dat vanaf 2 september op de buis te zien is – gaat de presentatrice op onderzoek uit. Interessant, vindt VIVA, en zet daarom de cijfers rondom het gebruik van botox en fillers voor je op een rijtje.

    • De kosten van injectables liggen tussen de €85,- en €300,-. Dit varieert per kliniek en per zone die je wilt laten behandelen.

    • De gemiddelde leeftijd van vrouwen die zich laten behandelen is 40 jaar. De grootste groep ligt tussen de 35 en 55 jaar.

    • Na 2 tot 3 dagen is het effect van de behandeling maximaal.

    Lees verder op viva.nl

    Doortje Briedé-Bultman