Besparingen mogelijk op dure geneesmiddelen

  • Doortje Briedé

    De uitgaven voor dure geneesmiddelen kunnen drastisch omlaag. Dat kan doordat het patent van een aantal veel gebruikte dure biologische geneesmiddelen de komende jaren verloopt. Artsen kunnen hun patiënten dan veel goedkopere nabootsingen van die middelen voorschrijven die dezelfde werking hebben. Die middelen heten biosimilars. Daarmee is op termijn jaarlijks honderden miljoenen te besparen, zegt de Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN).

    Het is relatief moeilijk om een constante kwaliteit biologische geneesmiddelen te produceren. Dat is een van de oorzaken dat de middelen duur zijn. De andere reden is dat fabrikanten de periode dat ze een patent op hun middel hebben, gebruiken om zo veel mogelijk winst te maken. Omdat er in de patentperiode vaak geen alternatieve geneesmiddelen beschikbaar zijn, kunnen ze feitelijk vragen wat ze willen.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Plan om goedkopere medicijnen te promoten

    Een groep ziekenhuisapothekers, artsen en zorgverzekeraars komt met een plan om de kosten van dure geneesmiddelen beheersbaar te houden. Ze willen stimuleren dat, waar mogelijk, dure medicijnen vervangen worden door goedkopere kopieën.

    Het probleem is dat op die dure medicijnen patenten rusten. Het ontwikkelen van een goedkope variant kan dan ook nog niet in alle gevallen. 

    Door de almaar stijgende kosten van de dure geneesmiddelen dreigen de zorgpremies de komende jaren te stijgen. In 2011 bedroegen de kosten van de groep dure geneesmiddelen 700 miljoen euro. Eind 2013 was dat opgelopen tot 1,5 miljard euro.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Zorgpremie omhoog door dure medicijnen'

    De zorgpremie dreigt de komende tijd jaarlijks te stijgen door de almaar toenemende uitgaven aan dure geneesmiddelen. Een initiatiefgroep van ziekenhuisapothekers, artsen en zorgverzekeraars komt nu met een plan om daar iets aan te doen, meldt de NOS woensdag.

    Tussen 2011 en eind 2013 zijn de uitgaven aan medicijnen ruim verdubbeld van 700 miljoen euro naar 1,5 miljard euro. De groep wil stimuleren dat waar mogelijk de dure middelen die alleen in (gespecialiseerde) ziekenhuizen mogen worden gegeven, worden vervangen door veel goedkopere kopieën van die middelen.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Kan Schippers het winnen van de farmaceutische industrie?

    Dure medicijnen gaan in het vervolg niet meer automatisch het basispakket in. Dat is althans het plan van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze deed deze oproep vandaag in het Chinese Dalian waar ze de zomereditie van het World Economic Forum bijwoont. Volgens parlementair verslaggever Wilfried van der Bles is het plan een belangrijke ontwikkeling, de vraag is alleen hoe haalbaar het is.

    Waarom komt Schippers nu ineens met dit plan? 

    “We staan aan de vooravond van een revolutie in de medicijnindustrie. De medicijnen die worden ontwikkeld zijn voor een steeds specifiekere doelgroep. Tot voor kort kreeg iedereen met griepverschijnselen een aspirientje voorgeschreven, nu wordt er veel meer naar de specifieke klachten van één persoon gekeken. Dit soort medicijnen is een stuk duurder dan andere geneesmiddelen. De uitgaven voor de overheid zullen zo flink stijgen.” 

    Om hoeveel geld gaat het?

    “Schippers noemde ooit het voorbeeld van een succesvol medicijn tegen longkanker (Nivolumab, red.). De resultaten van het medicijn zijn veelbelovend, maar ze kosten de overheid zo'n 3 à 4 miljoen per jaar. En dan hebben we het nog maar over één medicijn. Als al dit soort medicijnen in het basispakket komt loopt het in de miljarden.”

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman