Melk is goed voor elk: onder die algemeen aanvaarde wijsheid werd vorige week een stevige bom gelegd. De afgelopen jaren zijn er wel meer gezondheidsmythes door de wetenschap onderuitgehaald, meldde het Duitse weekblad Die Zeit onlangs. Wij deden een rondvraag bij specialisten en lijsten de meest hardnekkige op.

Het vakblad The British Medical Journal publiceerde een aantal maanden geleden de resultaten van een grootschalige Zweedse studie over de melkconsumptie bij volwassenen. Die brengt aan het licht dat naarmate iemand meer melk drinkt, het risico toeneemt dat hij aan een hart- en vaataandoening zal overlijden of een breuk zal oplopen. Melk blijkt vooral voor vrouwen niet zonder gevaar te zijn: een vrouw die dagelijks drie of meer glazen melk drinkt, loopt bijna dubbel zoveel risico om aan een hart- en vaatziekte te overlijden en heeft zestig procent meer kans op een heupfractuur dan een vrouw die gruwt van melk.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) reageerde onderkoeld. ‘We hebben onlangs nog een aantal wetenschappelijke studies over melk op een rijtje gezet, ook kritische, en de voordelen van melk blijven doorwegen.’

'De kracht van wetenschappelijk onderzoek is dat het onze medische kennis voortdurend corrigeert en bijschaaft', zegt dokter Marleen Finoulst, hoofdredactrice van Bodytalk en medewerkster aan het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (CEBAM). ‘Wat vandaag in de reguliere geneeskunde algemeen aanvaard is, kan morgen door degelijk onderzoek zoals dat over de consumptie van melk op de helling komen te staan.’ Wat ooit als ‘waarheid’ gold, kan zo dus teruggebracht worden tot wat het werkelijk is: een gezondheidsmythe.

Het succes van die mythes is een gevolg van onze overlevingsdrang, zegt de Duitse gedragspsycholoog Gerd Gigerenzer in Die Zeit . ‘Als we als mensensoort zo lang mogelijk willen blijven voortbestaan, is het niet verstandig om met onze gezondheid te experimenteren. Dus leggen we voor het bestrijden van onze kwaaltjes ons oor te luisteren bij ervaringsdeskundigen uit onze omgeving die hetzelfde hebben meegemaakt.’ Het gevolg is dat de ene mens de andere besmet methardnekkige mythes, bij de kapper, in de winkel, op café of op het internet. ‘Als zo veel mensen het zeggen, moet het wel waar zijn.’

Lees verder op knack.be

Doortje Briedé-Bultman