Meer borstkanker gevonden na digitalisering bevolkingsonderzoek

  • Doortje Briedé

    Het bevolkingsonderzoek borstkanker is tussen 2008 en 2010 gedigitaliseerd. De resultaten van deze overgang zijn nu bekend. In het bijzonder bij vrouwen tussen de 50 en 60 jaar is in verhouding het aantal vroeg opgespoorde borstkankers toegenomen. Uit die gegevens wordt ook weer bevestigd dat borstkanker steeds meer voorkomt bij de doelgroep van 50 tot 75 jaar. Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

    Sinds de oprichting van het bevolkingsonderzoek 25 jaar geleden zijn meer dan 17 miljoen onderzoeken uitgevoerd bij bijna 3,5 miljoen vrouwen. Het doel van deze onderzoeken is om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Doordat borstkanker veel voorkomt en veel vrouwen regelmatig meedoen is inmiddels bij bijna 100.000 vrouwen borstkanker gevonden. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek is in Nederland de sterfte aan deze ziekte met 37 procent gedaald. Dit is een resultaat van zowel het bevolkingsonderzoek als ook steeds effectievere behandelingen. Dankzij het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker.

    Lees verder op nationalezorggids.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Wanneer borstkanker toeslaat zonder dat je er iets van merkt

    Vicki Rox: “Mijn jeugdvriendin Olivia belde me vorige week op met groot nieuws. Op haar zesentwintigste werd er borstkanker bij haar gediagnosticeerd. Het was zo ernstig dat ze onmiddellijk een dubbele borstamputatie moest ondergaan. ”Je voelde een bult en toen wist je het gewoon?“ vroeg ik, wachtend op hartverscheurende details over het borstonderzoek met nare uitkomst. ”Geen knobbel," antwoordde ze.

    Als jonge vrouw leer je om waakzaam te zijn voor knobbeltjes, omdat knobbeltjes een teken kunnen zijn van borstkanker. Maar dat is niet altijd het geval. Borstkanker zonder traceerbare symptomen is zeldzaam onder jonge vrouwen, maar bij zo'n vijf procent van de borstkankerpatiënten gaat het om inflammatoire borstkanker – een zeldzame vorm waarbij je geen knobbels voelt.

    Olivia werd niet alleen geconfronteerd met borstkanker zonder de klassieke symptomen – de artsen hadden bovendien nog nooit zo'n agressieve vorm van borstkanker gezien. Olivia was een San Francisco 49ers-cheerleader, een finalist bij So You Think You Can Dance en ze danste voor popsterren als Madonna. Ze had nooit gerookt of drugs gebruikt en er waren geen sporen van borstkanker in haar familiegeschiedenis. Hoe had ze ooit kunnen weten dat er in haar borsten tumoren hard bezig waren zich te verspreiden?"

    Lees verder op vice.com

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Meer borstkanker gevonden bij vrouwen tot 60

    Dit jaar bestaat het bevolkingsonderzoek borstkanker 25 jaar. Dé grote verandering in die periode is de overgang van het gebruik van analoge naar digitale foto’s. Deze digitalisering werd in 2008 in gang gezet en was in juni 2010 compleet. De resultaten van deze overgang zijn nu bekend. In het bijzonder bij vrouwen tot zestig jaar is in verhouding het aantal vroeg opgespoorde borstkankers toegenomen. Uit die gegevens wordt ook weer bevestigd dat borstkanker steeds meer voorkomt bij de doelgroep van 50 tot 75 jaar.

    Sinds 1990 zijn meer dan 17 miljoen onderzoeken uitgevoerd bij bijna 3,5 miljoen vrouwen. Het doel van deze onderzoeken is om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, zodat behandeling beter mogelijk is. Omdat borstkanker veel voorkomt en veel vrouwen regelmatig meedoen is inmiddels bij bijna 100.000 vrouwen borstkanker gevonden.

    Lees verder op ouderenjournaal.nl

    Doortje Briedé-Bultman