Herinnering: we hoeven niet te menstrueren

  • Doortje Briedé

    Generaties vrouwen zijn er van uit gegaan dat menstrueren noodzakelijk is voor de gezondheid: het zou je lichaam op één of andere manier van onzuiverheden reinigen. Dat klopt helemaal niet, schreef Marleen Finoulst eerder al voor dit blad. De menstruatie is het gevolg van een samenspel van hormonen: de binnenbekleding van de baarmoeder wordt in de eerste helft van de menstruele cyclus opgebouwd en aangedikt om een bevruchte eicel te ontvangen. Vindt er geen bevruchting plaats, dan wordt dat slijmvlies in de tweede helft van de cyclus weer netjes afgebroken en uitgestoten. Dat gaat met bloedverlies gepaard.

    Bij de ontwikkeling van de eerste anticonceptiepillen in de jaren 60 heeft men rekening gehouden met dit bijgeloof: bloeden is reinigen. Bovendien wilden vrouwen ook een manier om te weten of ze al dan niet zwanger waren. De pil werd zo geconcipieerd dat na 3 weken inname een bloeding optreedt in de pilstopweek. Dat is een geen echte menstruatie (de pil onderdrukt immers de eisprong), maar een dervingsbloeding die door de synthetische hormonen in de pil wordt uitgelokt.

    Lees verder op knack.be

    © iStock

    Doortje Briedé-Bultman
  • Marja

    Wat een boeiend feit, zeg. Ik heb soms ook moeite met menstruatie maar slik al lange tijd deze maca supplementen. Die dragen bij aan een normale menstruele cyclus. Wel leuk om te lezen hoe ze in de jaren '60 het bloeden zagen. 

    Groetjes Marja