Van seks krijg je geen hartaanval. Dat schrijven Duitse onderzoekers dinsdag in een artikel in het gerenommeerde Journal of the American College of Cardiology.

Bij veel hartpatiënten leeft na een hartaanval de vrees dat elke vorm van inspanning hun hart opnieuw op hol kan doen slaan. Of dit nu het beklimmen van twee trappen (het inspanningsequivalent van seks, aldus de onderzoekers) of daadwerkelijke seks is. Want kan een zwak hart zulke bedrijvigheid wel aan?

Lange tijd konden cardiologen daarop geen eenduidig antwoord geven. Een deel van de patiënten kreeg zelfs helemaal geen advies van hun arts. Om de verwarring compleet te maken, bestond er onderzoek dat aantoonde dat een coïtusdood - overlijden tijdens of net na de daad - wel degelijk bestond.

Gelukkig kunnen artsen nu hun patiënten geruststellen met de mededeling dat ze ‘hun seksuele activiteiten mogen hervatten’, schrijven de onderzoekers. ‘Eerdere studies waren vaak kleinschalig of meer associatief’, zegt Jan Piek, hoogleraar klinische cardiologie in het AMC. ‘Maar wat zegt het dat iemand in de weken voorafgaand aan een hartaanval seks heeft gehad? Dat is iets heel anders dan een uur van tevoren.’

Lees verder op volkskrant.nl

Doortje Briedé-Bultman