Week van het hart: vrouwen het meest getroffen door cardiovasculaire ziektes

  • Doortje Briedé

    Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in België, nog voor kanker. Ieder jaar sterven er maar liefst 17.000 vrouwen ten gevolge van een cardiovasculaire ziekte. En toch worden deze aandoeningen nog vaak stiefmoederlijk behandeld. Niet verwonderlijk dus dat de Belgische Cardiologische Liga het nodig vond om dit cijfer onder de aandacht te brengen.

    Met Week van het Hart wil men cardiovasculaire aandoeningen bij vrouwen op de agenda plaatsen en Belgische vrouwen eraan herinneren dat een screening op risicofactoren geen overbodige luxe is.

    Wie hartinfarct zegt, die denkt automatisch aan een verstokte roker van middelbare leeftijd, liefst ook nog met bierbuik. Maar volgens de recente Europese statistieken overlijden vrouwen vaker aan een hartinfarct of hersentrombose dan mannen. Hart- en vaatziekten zijn goed voor maar liefst 52 procent van de overlijdens bij vrouwen (tegenover 42 procent bij mannen), 10 procent onder hen zijn ook nog eens jonger dan 65.

    Lees verder op goedgevoel.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ze overleefde maar liefst zeven hartinfarcten: Mariska Meiresonne (46). Ze is een van de deelnemers van de Dress Red Dat, een initiatief van het VUmc en de Hartstichting om om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Hart van mannen wordt anders oud dan dat van vrouwen

    De linkerhartkamer van mannen wordt zwaarder, terwijl de massa van de linkerhartkamer van vrouwen afneemt.

    Onderzoekers bestudeerden de linkerhartkamer van bijna 3000 mensen. Onder de proefpersonen bevonden zich mannen en vrouwen. Geen van de proefpersonen leed aan een hart- of vaatziekte toen het onderzoek begon. De onderzoekers bestudeerden het hart van de proefpersonen met behulp van een MRI-scan en herhaalden de scan ongeveer tien jaar later. “Zodat we konden zien wat er na een decennium met hun harten was gebeurd,” vertelt onderzoeker John Eng.

    Zowel bij mannen als bij vrouwen wordt de linkerhartkamer door de tijd heen kleiner. Hierdoor komt minder bloed het hart binnen en wordt minder bloed naar de rest van het lichaam gepompt. Maar bij mannen wordt de hartspier rond de hartkamer door de jaren heen groter en dikker, terwijl deze bij vrouwen net zo groot blijft of zelfs ietsje kleiner wordt. “Een dikkere hartspier en een kleiner volume van de hartkamer zijn voorbodes van een verhoogd risico op een met ouderdom samenhangend hartfalen, maar de verschillen die we tussen de geslachten zien, wijzen erop dat mannen en vrouwen de ziekte om verschillende redenen ontwikkelen,” legt onderzoeker John Eng uit.

    Lees verder op scientias.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Gen geeft verhoogd risico op hartziekten bij vrouwen'

    Wetenschappers hebben een gevonden dat vrouwen een verhoogd risico geeft op hartziekten. Vrouwen die een bepaalde versie van het BCAR1-gen hebben, ontwikkelen vaker een hartaanval of beroerte dan vrouwen zonder het gen. Bij mannen lijkt het gen geen grotere kans mee te brengen.

    Onderzoekers van het University College London maakte gebruik van de gegevens uit vijf grote Europe onderzoeksprojecten. In totaal waren bijna 4000 mannen en vrouwen betrokken bij het onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Circulation: Cardiovascular Genetics. Voor het onderzoek werd gekeken naar de genen, de gezondheid van de bloedvaten en de dikte van belangrijke aderen.

    De onderzoekers vonden een verband tussen een bepaalde versie van een gen een verhoogde risico op hartaanvallen, beroertes en aangedane bloedvaten bij vrouwen. Hoewel meer onderzoek nog nodig is om het gevonden verband volledig te begrijpen, denken de onderzoekers dat het gen - zeker in combinatie met het vrouwelijke hormoon oestrogeen - kan leiden tot een verhoogd risico op hartziekten.

    Gebaseerd op eerder onderzoek suggereren de wetenschappers dat het gen de wanden van de bloedvaten dikker maakt. Een verdikking van de bloedvaten verhoogt de kans op blokkades wat kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

    Lees verder op gezondheidsnet.nl

    Doortje Briedé-Bultman