Meer geld gevraagd voor onderzoek eierstokkanker

  • Doortje Briedé

    Bij de toekenning van subsidies voor medisch onderzoek moet meer rekening worden gehouden met het hoge sterftecijfer bij eierstokkanker. Dat zegt de stichting Olijf, een netwerk voor vrouwen met vormen van kanker die alleen bij vrouwen voorkomen. 

    Eierstokkanker wordt meestal in een laat stadium ontdekt, omdat de symptomen (lichte buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid) niet eenduidig zijn. 

    De sterftekans is hoog; zeven op de tien patiënten overlijden binnen tien jaar.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Geld nodig voor onderzoek naar eierstokkanker'

    Bij het toekennen van onderzoeksgeld moet nog meer rekening worden gehouden met eierstokkanker. De sterftekans is de afgelopen 25 jaar niet veranderd: nog steeds sterven zeven van de tien vrouwen die deze ziekte krijgen binnen tien jaar. Stichting Olijf, voor vrouwen met gyneacologische kanker, doet de oproep voor meer subsidie vandaag op de Dag van de Eierstokkanker.

    Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer 1300 vrouwen eierstokkanker gevonden en sterven ongeveer duizend vrouwen aan de ziekte. De diagnose wordt meestal pas laat gesteld, omdat de symptomen meestal vaag zijn. Het gaat bijvoorbeeld om een opgezwollen buik, een vol gevoel en moeite met eten, misselijkheid, bekken- of buikpijn, vaak moeten plassen en verstopping.

    Lees verder op parool.nl

    Doortje Briedé-Bultman