Zeker 100.000 mensen in Nederland worden al jarenlang verkeerd behandeld aan de gevolgen van trombose. Dat leidt elk jaar tot de dood van enkele duizenden. „Het ontstaan van daaruit voortkomende longembolieën had in veel gevallen voorkomen kunnen worden.”
Dat stellen, onafhankelijk van elkaar, twee professoren van de academische ziekenhuizen van Maastricht en Amsterdam. Hun opmerkelijk zware kritiek op de „ernstig tekortschietende” medische kennis onder zowel huisartsen als specialisten klinkt aan de vooravond van Wereld Trombose Dag, komende dinsdag.
Volgens internist en vasculair geneeskundige prof. dr. Saskia Middeldorp van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam sterven elk jaar 1250 Nederlanders aan trombose en 7000 aan een longembolie, die voortvloeit uit een niet adequaat behandelde trombose. „Bij een kwart tot de helft van hen was de dood mogelijk te voorkomen geweest als de embolie op tijd was ontdekt en behandeld, of als mensen uit risicogroepen tijdig medicijnen hadden gekregen. Dan zou een longembolie helemaal niet zijn ontstaan”, stelt Middeldorp. Bij een zogeheten ’veneuze trombose’ ontstaat een bloedstolsel in de ader van een been of arm. Mensen krijgen dan bijvoorbeeld een dik, pijnlijk of rood been. Als zo’n bloedpropje (of thrombus) losschiet en in de longen vastloopt, ontstaat een longembolie.