"Foute diagnoses bij borstkanker"

  • Doortje Briedé

    Elk jaar komen er in Nederland 15.000 borstkankerpatiënten bij © ANP Xtra

    Vrouwen die worden gecontroleerd op borstkanker krijgen in het ziekenhuis niet altijd de juiste uitslag. Tien procent krijgt bij een second opinion een andere diagnose, blijkt uit cijfers van het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. Dat ziekenhuis is een specialist op het gebied van behandeling van borstkanker.

    De Telegraaf heeft de cijfers van de second opinion opgevraagd. Dat tumoren en uitzaaiingen in de borst soms in ziekenhuizen over het hoofd worden gezien, heeft grote gevolgen voor de levensverwachting en behandeling van patiënten.

    In het Alexander Monro Ziekenhuis kwamen vrouwen voor een second opinion, nadat ze in hun eigen ziekenhuis te horen hadden gekregen dat hun oksel schoon was. Het ziekenhuis in Bilthoven ontdekte toch uitzaaiingen. Ook bleken tumoren groter te zijn dan eerst was gezegd en soms zaten ze op een andere plek in de borst.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Een chirurg moet naast borsten geen gebroken enkels opereren'

    Gisteren ging er een schok door het oncologische circuit: veel meer borstkankerpatiënten dan verwacht krijgen een foute diagnose. Wat moet er gebeuren om het tij te keren? Verschillende specialisten en ervaringsdeskundigen doen hun verhaal. “Ziekenhuizen zijn blijkbaar niet specialistisch genoeg.”

    Eén op de tien vrouwen met de diagnose borstkanker, krijgt na een second opinion een andere diagnose te horen, vertelde het Alexander Monro borstkankerziekenhuis aan de Telegraaf. Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam kwam gisteren zelfs met cijfers waaruit blijkt dat twee of drie op de tien vrouwen verkeerd gediagnosticeerd worden. 

    Jan van Bodegom schrok erg van de cijfers. De directeur van het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis, het enige in borstkanker gespecialiseerde ziekenhuis van Nederland, had nooit verwacht dat er zoveel verkeerde diagnoses zouden zijn. “We moeten regelmatig de behandelplannen van onze cliënten bijstellen. Ziekenhuizen zijn blijkbaar niet altijd specialistisch genoeg om de juiste diagnose te stellen”. Naast een andere diagnose leidt een second opinion bij vijftien tot twintig procent van de patiënten tot een ander behandelingsplan, ziet hij.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman