Soja en vezels verhogen overlevingskansen bij borstkanker

  • Doortje Briedé

    Opmerkelijk nieuws voor mensen met borstkanker. Hun overlevingskansen zouden toe kunnen nemen door voldoende vezelrijk te eten en sojaproducten te gebruiken. Dat komt naar voren uit baanbrekend onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

    Deze bevindingen werden gedaan naar aanleiding van een grootschalige analyse waarbij in totaal 85 studies werden meegenomen, met de gegevens van ruim 164.000 vrouwen met de diagnose borstkanker. Directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds Nadia Ameyah, spreekt van belangrijke uitkomsten. Ze zegt: “Er komt steeds meer bewijs dat we de kans op overleving van borstkanker kunnen vergroten. Dat is hoopgevend. Door al het beschikbare bewijs wereldwijd zorgvuldig te analyseren kunnen wij vrouwen met borstkanker voorzien van wetenschappelijk onderbouwd en betrouwbaar advies.”

    Lees verder op gezondheidsplein.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Kankerpatiënt heeft baat bij leefstijl

    Vrouwen met borstkanker hebben een grotere kans te overleven als ze gezond eten. © ANP

    Vrouwen met borstkanker hebben mogelijk een betere kans op overleving als ze gezond leven. Actieve vrouwen met een normaal lichaamsgewicht gaan na de diagnose minder snel dood. Ook hun eetpatroon is van invloed: de consumptie van sojaproducten en van voedsel met veel vezels en weinig vet is geassocieerd met een langer leven.

    Het zijn conclusies die enige voorzichtigheid behoeven, benadrukt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat de feiten op een rij zette. De bewijzen zijn nog te mager om met specifieke leefstijladviezen te komen. Het Fonds vroeg internationale wetenschappers om de gegevens uit 85 studies, over ruim 164 duizend vrouwen, te analyseren.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman