Tent 3 is leeg, er is geen personeel

  • Doortje Briedé

    © afp. Een medisch werker in Monrovia krijgt haar naam op haar ebolapak geschreven.

    Veertien uur heeft ze gewerkt vandaag. Bloed afnemen, patiënten verzorgen. Voor de achtste dag op rij. Evita Looijen (37) is verpleegkundige in een ebola-kliniek in Bo, een stad in Sierra Leone. “Het zijn heftige werktijden. Maar het kan niet anders: er zijn gewoon te weinig verpleegkundigen en te veel mensen die hulp nodig hebben.”

    Drie grote tenten telt de ebola-kliniek van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Bo. Maar alleen in de eerste twee tenten liggen mensen. De derde tent staat leeg. Er is te weinig personeel om ook daar patiënten op te kunnen vangen. “Dat is zó frustrerend. We hebben veel meer artsen en verpleegkundigen nodig. Niet een paar. Nee, er moeten echt vliegtuigen vol hulpverleners deze kant op komen. Er is zo veel ellende. Kom alsjeblieft helpen.”

    Looijen werkte eerder voor AzG in Afghanistan. Anderhalve week geleden reisde ze naar Sierra Leone, na een tweedaagse ebola-training in Brussel. Ze werkt samen met lokale hulpverleners en een internationaal team.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Schippers: ebolacontrole op Nederlandse vliegvelden weinig zinvol

    Het is weinig zinvol om mensen die vanuit Afrikaanse risicolanden naar Nederland reizen, bij aankomst op bijvoorbeeld Schiphol te controleren op ebola. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag mede namens haar collega op Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, aan de Tweede Kamer geschreven.

    Het is effectiever om in te zetten op de screening in de drie getroffen landen als daar mensen willen vertrekken. Dat gebeurt sinds augustus al met hulp van de Amerikanen en die inspanning wordt versterkt.

    Lees verder op ad.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Vrouw doneert bloed aan zieke ebola-arts

    De arts uit New York die besmet is met ebola heeft bloed gekregen van een Amerikaanse vrouw die genezen is van de ziekte. Dat maakte een woordvoerder van de christelijke hulporganisatie SIM zondag bekend, meldt CNN. In het bloed zitten antilichamen, die moeten helpen het virus te bestrijden.

    De 33-jarige arts testte donderdag positief op het virus. Hij liep het virus op tijdens werkzaamheden voor Artsen zonder Grenzen in West-Afrika.

    Lees verder op elsevier.nl

    Doortje Briedé-Bultman